Andreea Smerea
243 vizualizări 28 mai 2019

15 ecrane vor fi montate în punctele cheie ale Capitalei în ziua vizitei Papei Francisc

Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei, a precizat că recomandarea administraţiei este ca toţi cei care participă la eveniment să plece din timp către locurile unde se vor desfăşura cele două manifestări centrale, Catedrala Mântuirii Neamului şi Catedrala Sfântul Iosif.

„Se interzice cu desăvârşire accesul participanţilor cu băuturi alcoolice, se interzice participarea cu orice fel de animal de companie sau orice alt tip de animal (...). Cei care au maşini parcate în zonele unde organele de poliţie vor acţiona să înţeleagă şi să le ia, să le ducă în planul doi, pentru că altfel va trebui să se aplice anumite măsuri, constând în aceea că se vor ridica maşini, se vor duce în zone de siguranţă. Atragem atenţia că nu va exista o contravenţie în acest sens, doar o măsură administrativă, astfel încât să nu avem ambuteiaje pe zonele în care se desfăsoară evenimente”, a declarat viceprimarul Bădulescu.

Aurelian Bădulescu a mai spus că parcările vor fi indicate de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti care va fi în permanenţă alături de organziatori şi de celelalte structuri ale Jandarmeriei şi Poliţiei Bucureşti.

„Municipalitatea este pregătită ca acest eveniment să înceapă. Dumnezeu să ne ajute şi să terminăm cu bine această vizită istorică a Papei’’, a conchis viceprimarul.

„Sfântul Părinte este un dar pentru noi, dar devine o ocazie ca o comunitate, un oraş, să crească, să devină mai frumos printr-o participare activă la un program spiritual, la rugăciuni, la cântece, pe care le vom avea înainte de Sfânta Liturghie, de la 18.30. Îi vom însoţi pe pelerini cu toată această desfăşurare spirituală”, a precizat în completare Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei romano-catolice la Bucureşti.

„Luăm cu asalt cu bucurie străzile din Capitală, de lângă Catedrala Sfântul Iosif. Este vorba de strada Berthelot, strada principală, o bucăţică din strada Budişteanu, strada Lutherană, Calea Victoriei, ca să ajungem spre Piaţa Revoluţiei, în Pieţele Ateneu şi George Enescu, acolo unde este cea mai mare zonă de scaune pe care noi o pregătim pentru pelerinii noştri, cei care s-au înscris pe platforma www.papalabucuresti.ro şi care începând de ieri, îşi primesc biletele tipărite, pe care le ridică din Parohii, iar ceilalţi au început să primească biletele în format electronic pe e-mail. Să nu se sperie nimeni, procesul continuă. Toată lumea o să-şi primească biletul’’, a precizat Adriana Răcăşan, organizator al evenimentului de la Catedrala Sfântul Iosif.

Răcăşcan a mai spus că porţile de acces sunt foarte bine definite şi facilitează accesul numai în zonele în care pelerinii au primit acces.

„Fiecare persoană a primit un bilet nominal, biletele nu sunt transmisibile, au cod unic de bare, pot fi folosite doar o singură dată de persoana respectivă. Nu există o restricţionare din punctul de vedere al ieşirii. Poate cineva doreşte să se întoarcă acasă mai repede şi apoi să se reîntoarcă, se va marca accesul, dar nu este transmisibil, fiind numele pe el, poate fi verificată persoana din nou la sosire”, a mai adăugat producătorul evenimentului de la Catedrală.

Sursa citată a mai subliniat că foarte importante sunt porţile de acces. La acestea există o structură de corturi, nişte lăcaşuri de primire, unde pelerinii sunt aşteptaţi de voluntari, care îi vor ghida spre un protocol de acces, în colaborare cu forţele de ordine şi de securitate. Persoanele vor fi controlate de obiecte contondente, care, dacă există, vor fi reţinute, apoi înapoiate. Fiecare pelerin a primit instrucţiuni, împreună cu biletul.

Totodată, Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” le recomandă bucureştenilor care doresc să-l vadă pe Suveranul Pontif să aleagă zona recomandată pe unde va trece coloana oficială.

„Papa Francisc poate fi salutat, la sosirea în România, pe data 31 mai, în zona Bulevardului Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. În această zonă coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă pentru ca Papa Francisc să-i salute pe cei prezenţi. Pe celelalte porţiuni ale traseului, coloana Suveranului Pontif se va deplasa conform protocolului de securitate impus de eveniment şi de aceea, pe aceste tronsoane de deplasare scad şansele de a-l vedea pe Papa Francisc. Pe traseul de deplasare al coloanei oficiale este interzisă folosirea dronelor’’, a precizat Comitetul într-un comunicat remis Mediafax.

În acelaşi document, Comitetul Interministerial pentru Securitate precizează că a conceput acţiunile ce
vor avea loc pe perioada vizitei pentru a păstra ritmul normal al vieţii cotidiene din oraşele vizitate.

Surprize pentru vizita Papei Francisc: Monica Anghel şi Corul Madrigal, pe scena din faţa Ateneului

Organizatorii evenimentului „Papa la Bucureşti'' au anunţat surprize pentru cei veniţi să îl vadă pe Suveranul Pontif - corul Madrigal, Corul de copii Cantus Mundi, Orchestra Simfonică Bucureşti şi Monica Anghel vor susţine un program artistic, iar pelerinii vor primi de la organizatori un suvenir.

„Înainte de Sfânta Liturghie, împreună cu rugăciunea, vom amplasa în toate aceste zone scaune de spovadă, acele locuri pregătite special pentru acest moment, pentru că oamenii vor dori să se împace şi cu Dumnezeu, poate şi între ei (…), poate oamenii vor dori să se împărtăşească, să primească euharistia, să se împărtăşească cu trupul lui Cristos, dintre credincioşii catolici. De aceea, nu-i vom lipsi nici de această oportunitate de a se împăca cu Dumnezeu, în sacramentul spovezii’’, a declarat Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Bisericii Romano-Catolice, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pelerinii prezenţi în Bucureşti la vizita Papei Francisc vor primi un săculeţ al pelerinului,care conţine materiale promoţionale, informative, broşuri, dar şi şepci şi pelerine, care să-i ajute pe aceştia, dacă va exista soare puternic sau ploaie, precum şi un mic suvenir, sub forma unui rozariu.

Organizatorii au mai precizat că pelerinii trebuie să se prezinte la punctul de acces numai în intervalul orar indicat pe bilet, stabilit în funcţie de restricţionarea traficului din zona respective. Nu se poate accede în zonele amenjate, în afara intervalului. În principal, este vorba de străzile din jurul Catedralei Sfântul Iosif, unde traficul va fi restricţionat începând cu ora 11. Accesul pelerinilor se va face începând cu 12.30. Totodată, Calea Victoriei se va închide la ora 16, iar acolo accesul va începe la 16.30. Aceştia au mai spus că sectoarele pentru pelerini nu sunt conectate între ele şi că este necesară prezentarea la poarta indicată pe bilet.

De asemenea, nu se poate intra prin alt punct de acces şi nu există locuri de parcare, deoarece se doreşte ca cei care nu s-au înscris să aibă acces la eveniment în continuarea zonelor delimitate, în Piaţa Revoluţiei, în principal, dar şi în celelalte zone, unde sunt marcate sectoarele. Oamenii pot accede în limita spaţiului străzilor.

Organizatorii au mai precizat că cetăţenii care au cu bilete trebuie să aibă şi un document de identitate, care poate fi socilitat în timpul controlului de securitate, depinde de zona de proximitate a Catedralei. În toate sectoarele vor fi asigurate facilităţile foarte devreme - toalete ecologice, coşuri de gunoi, puncte de prim-ajutor şi alimentare cu apă. Totodată, aceştia îi roagă pe participanţii la eveniment să aibă o ţinută decentă, în conformitate cu temperaturile, dar şi un comportament adecvat.

„Persoanele în vârstă şi bolnavii sunt rugaţi să aibă asupra lor tratamentele medicamentoase necesare şi să anunţe eventualele impedimente de participare la eveniment. Am pregătit zone speciale pentru persoane cu dizabilităţi, cât şi pentru familiile cu copii mici. Acest sector este repartizat în Piaţa Ateneului. Potrivit organizatorilor, Sfântul Părinte va putea fi văzut îndeaproape, din zonele de acces pentru pelerine. Momentan, traseul acestuia încă este în construcţie, însă harta de acces poate fi consultată şi descărcată de pe site-ul oficial'', a declarat Adriana Răcăşan, producător al evenimentului din Bucureşti.

Pe ecranele amplasate în zonele destinate pelerinilor se va putea urmări traseul Papei Francisc prin Capitală.

Adriana Răcăşan a mai precizat că, odată cu închiderea traficului, oamenii pot accede în zona dedicată pelerinilor. În faţa Catedralei Sfântul Iosif va fi amenajată o scenă de mici dimensiuni, de unde vor fi conduse momentele religioase şi spirituale. În Piaţa Ateneului, cu privirea către Calea Victoriei, va fi amplasată o scenă unde vor avea loc mai multe momente artistice. Aceasta a spus că ,,va fi un duplex între scena de la Catedrală şi cea de la Ateneu''.

În timpul zilei vor participa grupurile parohiale, band-ul grupului de tineret, iar programul va fi întrerupt doar pentru vizionarea traseului Sfântului Părinte prin Bucureşti. Pentru seară, după trecerea Sfântului Părinte prin Piaţa Revoluţiei, zona din faţa Ateneului, organizatorii pregătesc un program artistic. Corul Madrigal, Corul de copii Cantus Mundi, Orchestra Simfonică Bucureşti şi Monica Anghel vor susţine un program artistic dedicat vizitei Papei la Bucureşti. Organizatorii spun că participanţilor li se pregătesc şi alte surprize artistice de acest fel.

„Avem nevoie ca rugăciunea să se transforme într-un moment de bucurie, de bucurie exteriorizată, printr-un moment artistic. Vor fi surprize, nu le anunţăm pe toate şi dorim ca acest moment artistic să fie un dar pentru oraş, pentru Bucureşteni, nu doar pentru catolici, pentru că cei care vor participa la vizita Sfântului Părinte, dacă nu ştiu toată rânduiala Bisericii Catolice, să se simtă părtaşi şi plini de bucurie prin programul artistic pe care l-am pregătit”, a mai spus Francisc Doboş.

50.000 de pelerini, aşteptaţi la manifestările dedicatei vizitei Papei. Restricţii şi măsuri

„Având în vedere sosirea la Bucureşti, în data de 31 mai, a Sanctităţii Sale Papa Francisc, eveniment care face parte din vizită apostolică a Suveranului Pontif în România, care va avea loc în perioada 31 mai - 2 iunie, pe teritoriul Capitalei va funcţiona un plan integrat de securitate de cel mai înalt grad, considerat că fiind unul identic cu cel întâlnit la o vizită a preşedintelui Statelor Unite”, arată Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Primăria Capitalei va contribui la organizarea evenimentului după cum urmează:

- Poliţia Locală va suplimenta numărul echipajelor din teren atât pentru fluidizarea traficului, cât şi pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, în special în zonele foarte aglomerate. Sunt mobilizaţi aproximativ 400 de poliţişti locali.

- Echipe mobile ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti vor fi permanent pe teren, şi vor distribui apă plata în zonele unde vor avea loc manifestările şi vor acordă sprijin tuturor celor care vor avea nevoie.

- Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a adoptat un plan de măsuri pentru cele 19 spitale pe care le administrează, ce se va aplica chiar de joi, 30 mai. Astfel, în toate unităţile spitaliceşti administrate de ASSMB se va asigura serviciul de gardă consolidat cu garda de specialitate, iar echipe mixte ASSMB-spitale vor coordona activităţile 24/24 ore.

- Se va suplimenta numărul operatorilor de salubritate şi vor fi amplasate 250 de toalete ecologice în zonele aglomerate.

De asemenea, vor exista şi restricţii de circulaţie, „având în vedere afluxul foarte mare de pelerini şi turişti care vor veni în Capitală, autorităţile estimând un număr de aproximativ 50.000 de persoane”.

„Pe durata vizitei, pe teritoriul Capitalei funcţionează planul integrat de securitate pentru vizitele oficiale ale şefilor de stat. Sunt mai multe locaţii pentru care instituţiile abilitate au stabilit restricţii majore de acces şi circulaţie, în special în zonele Palatul Patriarhiei Ortodoxe Române, Nouă Catedrala Ortodoxă a Neamuluişi Catedrala Româno-Catolică Sfântul Iosif”, se mai arată în comunicatul municipalităţii.

Începând cu data de 30 mai 2019, ora 18.00 se vor interzice opririle şi staţionările maşinilor, în următoarele zone: zona Fântâna Mioriţa, alveolele Kiseleff din zona Monumentului Infanteristului, PiaţaVictoriei parcarea TNT, Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Bd. Regina Elisabeta, Bd. Regina Elisabeta (inclusiv alveolele destinate parcărilor), Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Eroilor, Bd. Eroii Sanitari, Bd. Marinescu între Şos. Cotroceni şi Piaţa Eroilor, Bd. Ştirbei Vodă între Calea Plevnei şi str. Berzei (bandă I către str. Luterană), str. Constantin Stahi (începând cu dată de 30 mai 2019, ora 8.00, până la dată de 02 iunie 2019, ora 10.00), Piaţa Papa Ioan Paul al ÎI-lea, Bd. Schitu Măgureanu (stânga/dreapta), Splaiul Independenţei între Pod Izvor şi Pod Şerban Vodă, str. Vasile Pârvan, str. Berzei între Calea Plevnei şi str. Ştirbei Vodă, str. Ştirbei Vodă între str. Berzei şi Calea Victoriei.

Catedrala Mântuirii Neamului - în perioada 30 mai, ora 20.00 – 31 mai 2019, ora 21.00, se interzice oprirea şi staţionarea autovehiculelor în Piaţa Arsenalului, str. Izvor, Bd. Naţiunile Unite.

Catedrala Sfântul Iosif - începând cu data de 28.05.2019, ora 20.00, vor fi interzise opririle şi staţionările în scuarul situat la intersecţia str. Berthelot cu str. Luterană.

În perioada 30 mai 2019, ora 08.00 – 31 mai, ora 22.00, vor fi interzise opririle şi staţionările vehiculelor pe str. Banului între Budişteanu şi Calea Victoriei, totodată se va restricţiona traficul rutier pe str. Banului, începând cu ora 20.00 până pe 31 mai, ora 22.00.

Începând cu data de 29.05.2019, ora 20.00, vor interzice opririle şi staţionările pe str. Luterană, între str. Berthelot şi str. Ştirbei Vodă; str. Berthelot între Spiru Haret şi Calea Victoriei, str. General Budişteanu între str. Berthelot şi str. Calea Griviţei, str. Teodor Aman, str. Spiru Haret, intrarea Sfântul Sava.

Începând cu data de 30 mai, ora 20.00, parcarea situată pe str. George Enescu cu Calea Victoriei doar în zona locurilor publice de parcare precum şi parcarea situată în dreptul Palatului Ştirbei Vodă în zona intersecţiei cu Calea Griviţei vor fi eliberate.

Începând cu data de 30 mai, ora 19.00, se va interzice oprirea şi staţionarea vehiculelor în parcarea Sălii Palatului precum şi pe breteaua Kretzulescu precum şi pe breteaua Ştirbei (Auditorium); pe str. Ion Câmpineanu între str.Luterană şi str. Walter Mărăcineanu.

Piaţa George Enescu - Începând cu data de 30 mai, ora 07.00, vor fi eliberate următoarele parcări: parcările de pe str. Benjamin Franklin între Calea Victoriei şi str. Nicolae Golescu; breteaua care face legătura între str. Benjamin Franklin şi str. Episcopiei, pe str. Constantin Esarcu; parcarea din zona Episcopiei cu str. George Clemenceau precum şi pe str. Episcopiei până pe Calea Victoriei, str. Valter Mărăcineanu (Aleea Biserica Kretzulescu) de la Calea Victoriei până pe Ion Câmpineanu, str. Ştirbei Vodă breteaua adiacentă de la intersecţia Lutherană până pe Calea Victoriei; parcarea aferentă Sălii Palatului, str. Dem I. Dobrescu între str. Boteanu şi Calea Victoriei (aceasta va fi eliberată începând cu data de 28 mai 2019, ora 20.00); parcarea de pe str. Academiei între Ion Câmpineanu şi Dem I. Dobrescu adiacent Monumentului Renaşterii.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Suveranul Pontif va avea o întâlnire cu preşedintele României, Klaus Iohannis, pe 31 mai, la ora 12.20, urmată apoi de o întâlnire cu premierul României, care va avea loc tot la Palatul Cotroceni.

Citește și: