Razvan Tupa
874 vizualizări 31 mai 2019

Papa Francisc va face o vizită istorică în România între 31 mai şi 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul "Să mergem împreună!".

Conferinţa episcopilor catolici din România a dat publicităţii un comunicat de presă în care explică semnificaţia logo-ului ales şi mesajul simbolic al acestuia. ”Poporul lui Dumnezeu din România”, se afirmă în comunicat, ”îşi duce existenţa sub ocrotirea Maicii Domnului. România este numită adesea «grădina Maicii Domnului», expresie dragă tuturor credincioşilor, folosită şi de Sfântul Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale din 1999. Vizita Papei Francisc preia această amprentă tipic mariană, invitând la unirea tuturor sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului, aşa cum indică mottoul «Să mergem împreună!». Sfântul Părinte însuşi a îndemnat adesea la unirea diferitelor forţe, la renunţarea la egoism şi la acordarea priorităţii binelui comun. Urmaşul Sfântului Petru vine în România pentru a invita la unitate, pentru a întări în credinţă. Într-un context confesional divizat, apelul la unitate primeşte o importantă dimensiune ecumenică”.

Papa a fost lăudat de unii catolici pentru perspectiva sa proaspătă, în raport cu conservatorismul predecesorilor, dar a fost şi văzut de mulţi ca o ameninţare în ceea ce priveşte continuitatea tradiţiei catolice, în timp ce unii progresişti l-au criticat pentru faptul că doar a cosmetizat imaginea instituţiei pe care o conduce, în subiecte precum divorţul, drepturile comunităţii LGBTQ, precum şi abuzurile sexuale, potrivit vox.com.

”Consider că actuala vizită a pontifului roman şi vizita unui pontif roman într-o ţară majoritar ortodoxă demonstrează, încă o dată, dorinţa de apropiere a Bisericii Catolice de Biserica Ortodoxă, în primul rând la nivelul religiei care ne uneşte, la nivelul religiei creştine. În al doilea rând, aş spune că este important să cunoaştem personalitatea care ne vizitează, pentru că el reprezintă pentru noi, catolicii, părintele Bisericii universale”, a arătat episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu.

„Vizita Papei Francisc în România şi, mai ales, în Transilvania, este un eveniment comun ale celor patru dieceze romano-catolice istorice - Oradea, Timişoara, Satu Mare, Alba Iulia, care au puncte comune şi vor să trăiască momentul la intensitate maximă. Evenimentul este unul istoric. Papa Francisc va vizita patru centre ale spiritualităţii creştine catolice şi prin aceasta vrea să exprime bogăţia şi diversitatea Bisericii Catolice în România. Pe de altă parte, vrea să fie o încurajare pentru noi, cei care mărturisesc că sunt creştini, să ne asumăm această calitate. Este un dar de la Dumnezeu că putem să îl salutăm pe Sfântul Părinte”, consideră episcopul romano-catolic de Oradea László Böcskei.

Potrivit acestuia, vizita în România a Suvernului Pontif are un aspect ecumenic, dar este şi o provocare pentru credincioşi.

„Consider că această vizită trebuie să aibă şi urmări, iar acestea să se concretizeze în viaţa noastră. Papa vine să ne aducă încurajare şi ne dă o îndrumare. Îmi doresc ca întâlnirea să fie pentru noi un nou început şi un nou motiv de angajament în consolidarea vieţii societăţii noastre”, a subliniat episcopul romano-catolic de Oradea.

Părintele Stelian Veres, membru al comitetului de organizare a vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc, a declarat că la evenimentul desfăşurat pe 1 iunie, sub deviza „Să mergem împreună”, sunt aşteptaţi 300.000 de pelerini din toată ţara şi din străinătate.

În acelaşi timp, este anunţat un protest sâmbătă, 25 mai la baza Dealului Patriarhiei din Capitală, potrivit portalului Diaspora azi, care publică facsimilul unui protocol aprobat de primarul Gabriela Firea pentru folosirea de bannere, pancarte şi sistem de sonorizare între orele 12.00 şi 17.00 pentru ”apărarea dreptei credinţei [sic, n.r.] ortodoxe”.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. Sanctitatea Sa va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj şi Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.

Prima vizită într-o ţară majoritar ortodoxă şi singura în România a liderului Bisericii Catolice a avut loc în perioada 7-9 mai 1999. Atunci, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România la invitaţia Patriarhului Teoctist.

 

Citește și: