Gandul.info
Ilinca Nazarie
498 vizualizări 20 nov 2017

“Opinia noastră, a parlamentarilor ALDE este că acest Mecanism de Cooperare şi Verificare are utilitatea sa. Avem sentimentul că el nu este rezultatul unui dialog şi cred că ar trebui şi partea română să fie mai mult consultată în această privinţă. Credem, de asemenea, că aceste concluziile prezentate în raportul Comisiei Europene nu trebuie să oprească procedura parlamentară în ceea ce priveşte votarea legilor justiţiei. S-a crezut că acest raport va intimida parlamentarii şi că va amâna dezbaterile din Parlament, sau va căuta să le influenţeze. Cel puţin noi cei de la ALDE o spunem răspicat că opţiunile noastre nu s-au modificat şi ele merg înainte.”, a declarat Varujan Vosganian într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la sediul ALDE Iaşi.

Deputatul ieşean a vorbit şi despre numirile şefilor de parchet, explicând opţiunea parlamentarilor ALDE de a susţine numirea acestora de către CSM cu faptul că din 2004 şi până acum ambii preşedinţi au avut o politică părtinitoare.

“Dacă în ceea ce priveşte numirea capilor procuraturii există o discuţie în care intră în mod firesc şi Comisia de la Veneţia, noi spunem deschis că opţiunea noastră ca şefii procuratorii să fie numiţi de CSM este consecinţa experienţei din 2004 încoace, când s-a dovedit că ambii preşedinţi au avut o politică părtinitoare. Există o vorbă la noi la armeni. <Dacă se întâmplă odată, nu se ştie. Dacă se întâmplă de două ori nu ştii ce se întâmplă şi a treia oară>. Am avut un preşedinte, Traian Băsescu, care a fost clar motivat politic, dar nu a fost doar motivat politic, ci a fost şi agresiv politic. Avem acum un preşedinte care participă la mitinguri antiguvernamentale, şi aş fi curios dacă prin concluziile sale, Comisia de la Veneţia ne comunică şi dacă e normal ca un preşedinte de ţară să participe şi la mitinguri antiguvernamentale, ca să ştim dacă concluziile Comisiei de la Veneţia sunt aplicabile sau nu pe mediul politic românesc.”, a susţinut Vosganian.

Citește și: