Ramona LOZNIANU
2797 vizualizări 7 mar 2012

Cristina Ciumaş şi Ioan Aurel Pop se vor înfrunta joi, 8 martie, în al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii Babeş Bolyai. În primul tur, organizat pe 1 martie, cei doi candidaţi au obţinut 475 de voturi (39,16%), respectiv 439 de voturi (36,19%). Cel care va câştiga îl va înlocui pe Andrei Marga, care a avut patru mandate în fruntea UBB (1993-2004 şi 2008-2012) şi care nu mai poate candida.

La votul care se va desfăsura joi între orele 9:00 şi 17:00 vor participa aproximativ 1.600 de studenţi, cercetători şi cadre didactice ale universităţii.

Cristina Ciumaş, care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur, are 43 de ani, este doctor în Ştiinţe Economice, specializarea Finanţe, iar în prezent este prorector al UBB, responsabil cu finanţarea, administraţia şi relaţia cu economia. Lucrează în cadrul universităţii a cărei absolventă este din 1992, cunoaşte trei limbi străine (franceză, engleză, rusă), a fost membru, dar şi manager în cadrul mai multor proiecte de cercetare, şi a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice şi didactice.

Printre obiectivele trecute în programul său managerial se numără îmbunătăţirea calităţii programelor de studiu pentru a-i atrage pe studenţi, intrarea UBB în top 500 al celor mai bune universităţi din lume, potrivit clasificării Shanghai Jiao Tong, poziţionarea pe primul loc în clasamentul naţional la indicatorii performanţei ştiinţifice şi ai resurselor atrase pentru finanţarea activităţii de cercetare ştiinţifică, identificarea şi promovarea oportunităţilor de creştere a veniturilor de natură salarială prin intermediul contractelor de cercetare ştiinţifică, proiecte cu finanţare europeană, contracte de consultanţă, creşterea bugetului Universităţii prin creşterea veniturilor de la bugetul de stat, dar şi prin sporirea veniturilor extrabugetare, implicarea directă a studenţilor în actul de management, majorarea burselor şi a ajutoarelor sociale, atragerea studenţilor străini.

Ioan Aurel Pop are 57 de ani şi este cel mai tânăr membru al Academiei Române. Este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filozofie şi cadru didactic în cadrul UBB din 1984. În prezent este profesor universitar la catedra de Istorie medie şi directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române. Academicianul a mai fost directorul Centrului Cultural Român din New York şi directorul Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. Ştie cinci limbi străine (engleză, franceză, italiană, germană şi maghiară) şi a publicat peste 50 de cărţi şi peste 400 de studii, articole, eseuri publicate în ţară şi în străinătate.

Printre obiectivele academicianului se numără asigurarea unei educaţii adaptate la actualul nivel al societăţii (stimularea perfecţionării studenţilor în cunoşterea limbilor străine, programe de recrutare a absolvenţilor de vârf, revenirea la seminariile de specialitate, reluarea cercurilor studenţeşti), susţinerea activităţii ştiinţifice (colaborarea cu alte instituţii, publicarea rezultatelor cercetărilor, reducerea regiei de 25% percepute de universitate din valoarea proiectelor şi contractelor de cercetare şi lăsarea unei cote-părţi la dispoziţia departamentului sau echipei), includerea UBB în topul celor mai bune 500 de universităţii din lume, programe de asistenţă socială pentru studenţi şi cadre didactice tinere, renovarea şi construirea de cămine pe terenuri deţinute de UBB, stimularea finanţărilor prin granturi naţionale şi europene, descentralizarea financiară la nivelul facultăţilor şi departamentelor, depolitizarea UBB.

Miza UBB

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este mai veche şi cea mai mare din ţară, cu peste 50.000 de studenţi la peste 100 de specializări, în cadrul celor 21 de facultăţi. Anul trecut, universitatea a oferit 4.760 de locuri la buget, plus 9.026 de locuri în regim cu taxă, învăţământ de zi, şi alte 2.685 de locuri cu taxă la învăţământ la distanţă. Taxele de şcolarizare la UBB variază între 2.000 şi 4.500 de lei, în funcţie de facultate. De asemenea, au fost 430 de locuri oferite studenţilor străini, pentru care taxa anuală este de 8.100 de lei. Astfel, numai din taxele de şcolarizare de la învăţământul de zi, fără a lua în calcul taxele de la IDD şi studenţii străini, calculat la cea mai mică valoare - 2.000 lei, UBB încasează peste18 milioane de lei (4 milioane de euro) numai de la studenţii dintr-un an. La veniturile proprii se adaugă şi sumele atrase pe proiecte din fonduri europene, sponsorizări şi granturi de cercetare. În 2011, veniturile proprii au reprezentat 56% din bugetul universităţii, potrivit lui Andrei Marga.

Dincolo de miza financiară, este vorba şi de prestigiul de a conduce singura universitate din România luată în calcul pentru a intra in topul Shanghai, care clasifică cele mai bune 500 de universităţi din lume.

În plus, universitatea este recunoscută şi pentru faptul că a dat patru ministri ai Educaţiei: Liviu Maior (1992 - 1996), fostul rector Andrei Marga (1997 - 2000), profesorul de psihologie Mircea Miclea (2004 - 2005) şi Cătălin Baba, membru al actualului guvern. În plus, între octombrie şi decembrie 2009, premierul de atunci, Emil Boc, a asigurat interimatul la Ministerul Învăţământului.

Citește și: