Mihai SCHIAU
Laura HOLBAN
Deprtamentul Corespondenţi
27929 vizualizări 25 ian 2012

UPDATE Sorin Oprescu a convocat, pentru ora 13, Comandamentul de iarnă.


Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu pentru Bucureşti şi 17 judeţe din estul şi sudul ţării, unde vântul va depăşi la rafală 90 de kilometri, alte 14 judeţe rămânând sub atenţionarea cod galben de ninsori şi viscol, până joi seara.

Citeşte şi NINSORI ÎN ROMÂNIA. Cum se circulă în Bucureşti şi în ţară


Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), din 25 ianuarie, ora 9.00 şi până în 26 ianuarie, ora 18.00, vremea va continua să se înrăutăţească în sudul şi estul ţării şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali.

VEZI CUM VA FI VREMEA PÂNĂ DUMINICĂ ÎN MARILE ORAŞE.

"În aceste regiuni va ninge abundent, iar stratul de zăpada depus va fi consistent. Vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze ce vor depăşi la rafală 60...70 km/h, viscolind şi spulberând zapada", potrivit ANM.

Judeţele în care este cod galben şi cod portocaliu. sursa foto meteoromania.ro

În Dobrogea şi în sud-estul Munteniei, la începutul intervalului, vor mai fi precipitaţii mixte şi se va produce polei.

Codul portocaliu a fost emis pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Constanţa, Tulcea, Mehedinţi, Dolj, Olt şi sudul judeţului Argeş, unde va fi viscol, vântul va depăşi la rafală 80-90 de kilometri pe oră, determinând reducerea vizibilităţii sub 50 de metri şi troienirea zăpezii.

Alte 14 judeţe - Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani şi nordul judeţului Argeş - rămân sub avertizarea cod galben de ninsori şi viscol până joi, la ora 18.00.

Meteorologii menţionează că începând de joi seara vremea va deveni geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa, în special în estul şi sudul ţării.

CUM SE CIRCULĂ ÎN BUCUREŞTI

Circulaţia troleibuzelor pe Bulevardul Regina Elisabeta, la intersecţia cu Calea Victoriei, este blocată după ce un copac a căzut pe liniile electrice de contact în urmă cu mai bine de o oră, iar din cauza ninsorii, în Capitala mijloacele de transport în comun ajung în staţii la intervale mai mari.

Copacul căzut în această dimineaţă pe b-dul Elisabeta. sursa foto Alex Roşu Facebook

Mai multe aeronave de pe aeroporturile Otopeni şi Băneasa au întârzieri de cel mult două ore la decolare, din cauza operaţiunilor de degivrare (înlăturarea chiciurii şi a zăpezii de pe pistă), nicio cursă nefiind anulată, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache.

Bulevardele mari, cum ar fi Ştefan cel Mare, au fost deszăpezite, dar circulaţia este încă greoaie. FOTO GÂNDUL

Pe străduţe, cum ar fi Aurel Vlaicu (sectorul 2), circulaţia este greoaie. FOTO GÂNDUL

Proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere a fost suspendată miercuri şi joi, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a anunţat Prefectura Capitalei.

CUM SE CIRCULĂ ÎN ŢARĂ, DIN CAUZA ZĂPEZII

Circulaţia este îngreunată pe autostrada A1, pe sensul spre Piteşti, după ce un tir s-a răsturnat la kilometrul 73, timp de aproape două ore traficul fiind deviat pe DN 61.
Potrivit Centrului Infotrafic din Poliţia Română, circulaţia a fost întreruptă, miercuri dimineaţă, pe autostrada A1, pe sensul de mers Piteşti - Bucureşti, la kilometrul 71, din cauza unui camion care s-a răsturnat.

În urma accidentului nu au fost înregistrate victime, însă circulaţia a fost blocată aproape două ore. Traficul rutier a fost deviat pe DN61, de la kilometrul 73, cu posibilitatea reintrării pe autostradă la kilometrul 70. La ora transmiterii acestei ştiri, circulaţia pe A1 a fost reluată pe banda a doua.

HARTA GROSIMII STRATULUI DE ZĂPADĂ. CLICK PENTRU A MĂRI. Sursa foto: meteoromania.ro

În judeţul Harghita, începând de la ora 8.15 a fost restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 12A Miercurea Ciuc - limită cu judeţul Bacău. Măsura a fost luată pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire, a precizat Centrul Infotrafic.

Traficul este restricţionat şi pe DN 13A, între Miercurea Ciuc şi Vlăhiţa, pentru autovehiculele cu masa de peste 7,5 tone, din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate pe toate drumurile naţionale care traversează zonele înalte din Harghita.

Circulaţia rutieră pe DN 7 este blocată, miercuri, în zona localităţii Morăreşti din judeţul Argeş, după ce un tir a derapat din cauza zăpezii şi este aşeazat perpendicular pe şosea.

În Harghita a început să ningă înainte de miezul nopţii, iar de la ora 2.00 drumarii acţionează continuu pe drumurile naţionale din judeţ cu toate utilajele de deszăpezire aflate în dotarea Secţiei Drumuri Naţionale (SDN).

Cea mai scurtă rută ocolitoare este DN 13C Vânători - Odorheiu Secuiesc - DN 13 Odoheiu Secuiesc- Braşov - DN 12 Braşov - Miercurea Ciuc.

HARTA TEMPERATURILOR AERULUI. CLICK PENTRU A MĂRI. Sursa foto: meteoromania.ro

Ninge viscolit şi pe DN 12A Miercurea Ciuc - Comăneşti, în localităţile Lunca de Sus şi Lunca de Jos, pe DN 12C, în zona Lacu Roşu, precum şi pe DN 15 Topliţa - Borsec. Pe toate drumurile din judeţ se circulă în condiţii dificile, mai ales pe sectoarele înalte, pe carosabil acoperit cu 3-4 centimetri de zăpadă frământată, tratată cu antiderapant.

Un autobuz care transporta 27 de angajaţi ai unei firme din oraşul dâmboviţean Răcari s-a răsturnat, miercuri dimineaţă, pe DN 71, în localitatea dâmboviţeană Ulmi, iar în urma accidentului, care s-a produs din cauza zăpezii de pe şosea, niciunul dintre pasageri nu a fost rănit.

HARTA INDICELUI DE RĂCIRE. CLICK PENTRU A MĂRI. Sursa foto: meteoromania.ro

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ŢARĂ, DIN CAUZA ZĂPEZII

Un număr de 55 de localităţi din judeţul Dâmboviţa sunt nealimentate cu energie electrică, miercuri dimineaţă, din cauza viscolului din ultimele ore.

Staţiunea Harghita Băi a rămas, parţial, fără energie electric, miercuri dimineaţă, după ce un brad înalt de treizeci de metri a fost doborât de vânt şi a rupt firele de medie tensiune.

Patru şcoli din judeţele Mehedinţi, Constanţa şi Dâmboviţa, precum şi o grădiniţă din judeţul Hunedoara au fost închise din cauza vremii, a declarat, miercuri, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

CUM VA FI VREMEA PÂNĂ DUMINICĂ ÎN MARILE ORAŞE

BUCUREŞTI. Ninsorile vor continua atât joi, cât şi vineri, temperaturile medii fiind de -4, respectiv -3 grade Celsius. Sâmbătă, ninsorile încetează, vor fi condiţii de ceaţă, cu temperaturi medii de -7 grade. Duminică, ceaţa persistă pe parcursul întregii zile, termometrele înregistrând -6 grade.

IAŞI. Ninsorile vor înceta joi, când temperatura medie va fi de -7 grade. Vineri, cerul va fi noros, iar temperaturile vor rămâne la -7 grade. Sâmbătă, vor fi condiţii de ceaţă, cu -7 grade. Iar duminică, temperatura va creşte la -6 grade.

CONSTANŢA. Ninsorile vor începe abia joi, când vor fi 0 grade Celsius, şi vor continua vineri şi sâmbătă. Temperatura medie pe weekendul viitor va fi de -5 grade Celsius.

TIMIŞOARA. Joi, ninsorile vor continua slab şi se vor înregistra temperaturi pozitive, în jurul a 1 grad Celsius. Vineri şi sâmbătă, cerul va fi senin, iar temperaturile vor ajunge la 2 grade. Duminică, temperaturile vor scădea cu un grad, dar cerul va rămâne senin.

CLUJ. Joi, va ninge doar dimineaţă, termometrele arătând 2 grade Celsius. Vineri vor fi -3 grade, urmând ca în sâmbătă şi duminică să se înregistreze -2 grade şi condiţii de ceaţă pe parcursul celor două zile.

BRAŞOV. Dacă astăzi minimele vor ajunge la -13 grade Celsius, joi temperatura va creşte până la -5 grade. Vineri, ninsoarea va continua, iar termometrele vor arăta -6 grade. Sâmbătă şi duminică, vor fi -4 grade.

CRAIOVA. Va ninge până sâmbătă. Joi vor fi -2 grade Celsius, vineri, -6 grade. În weekend, nu va mai ninge, iar temperaturile vor fi sâmbătă de -7 grade şi duminică de -6 grade. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor înregistra -18 grade Celsius.

Citește și: