Departamentul Social - Mediafax
Departamentul Corespondenţi
1069 vizualizări 26 ian 2019

Astăzi vor fi precipitaţii toată ziua, în majoritatea regiunilor.

În nord-estul, vestul şi nord-vestul teritoriului, precum şi în zonele de munte vor predomina ninsorile, în centru vor fi precipitaţii mixte, iar în sud şi sud-est, ziua vor fi mai ales ploi, iar noaptea şi ninsori sau lapoviţă, potrivit meteorologilor.

Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei. Despre o ameliorare a vremii se va putea vorbi abia de duminică, când va intra în normalul acestei perioade.

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de polei şi depuneri de gheaţă în Bucureşti şi judeţele Vrancea, Galaţi, Brăila, Buzău, Ilfov şi Călăraşi, în vigoare începând de sâmbătă ora 14.00 până duminică la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, în regiunile sudice şi sud-estice pe spaţii relativ extinse vor fi depuneri de gheaţă, iar trecător şi pe arii restrânse se vor mai semnala precipitaţii slabe, sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.

Troleibuzele din Bucureşti au fost retrase în depouri

Sămbătă seara, STB a dispus retragerea tuturor troleibuzelor în depouri, din cauza gheţii depuse pe linile de contact şi a introdus linii navetă pe autobuz.

”Din cauza numeroaselor avarii provocate la liniile de contact de condiţiile meteo extreme din ziua de sâmbătă, 26 ianuarie 2019, STB SA a dispus retragerea în depouri a tuturor troleibuzelor începând cu ora 16.50 şi introducerea unor linii navetă de autobuz numai pentru zonele în care nu existau alternative pentru călătorii liniilor de troleibuz,” se arată într-un comunicat al STB.

Pentru preluarea călătorilor din zonele în care nu există alte variante de transport public (linii de tramvai sau autobuz) şi pentru a fluidiza anumite artere, STB SA a decis înfiinţarea a trei linii navetă de autobuze, care vor circula astfel:

- Linia 665 va circula de la terminalul Pajura până la terminalul Sfinţii Voievozi;

- Linia 670 va circula de la Bulevardul Basarabia până la terminalul Vasile Pârvan;

- Linia 696 va circula de la terminalul Depou Alexandria până la terminalul Gara de Nord.

Tot din cauza vremii extreme, în cursul dimineţii, STB SA a decis înfiinţarea altor patru linii navetă de autobuze 610, 621, 632 şi 641, pentru preluarea călătorilor din staţiile liniilor de tramvai 1,10, 21, 32 şi 41. STB SA precizează că echipele de intervenţie STB fac eforturi şi lucrează neîntrerupt pentru ca în ziua de duminică, 27.01.2019, circulaţia mijloacelor de transport public să revină la normal”

740 de copaci rupţi de vânt s-au prăbuşit în Bucureşti

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov au intervenit pentru îndepărtarea a 740 de copaci căzuţi pe carosabil şi pe 55 maşini. Un tramvai a fost prins între doi copaci căzuţi, pe strada Dimitrie Pompeiu din Capitală.

90 de copaci rupţi de vânt au căzut pe carosabil şi pe 49 de maşini

Reprezentanţii ISU Bucureşti - Ilfov au intervenit de 115 ori în ultimele 10 ore. Astfel, au fost 98 de solicitări pe Bucureşti, din care 79 au fost cazuri de copaci căzuţi şi 17 solicitări pe judeţul Ilfov, dintre care 11 au fost, de asemenea, cazuri de copaci căzuţi.

Au fost avariate 49 de maşini din cauza căderii copacilor şi a stâlpilor de electricitate.

Tot din cauza ploii, a vântului puternic şi a poleiului depus, un tramvai a fost prins între doi copaci căzuţi pe strada Dimitrie Pompeiu, accesul la gura de metrou Ştefan cel Mare a fost blocat din cauza căderii unui copac, iar un şofer a intrat cu maşina într-un stâlp la Domneşti, un pasager fiind încarcerat. Acesta a fost transportat la Spital Universitar împreună cu şoferul.

90 de copaci rupţi de vânt au căzut pe carosabil şi pe 49 de maşini

Doi bucureşteni răniţi de copacii căzuţi

Incident grav pe o stradă din Sectorul 3 al Capitalei, unde un copac s-a prăbuşit peste o femeie. Victima, în vârstă de 44 de ani, a suferit un traumatism cranian parietal cu plagă, precum şi un traumatism toracic. Este conştientă hemodinamic şi respirator şi a fost transportată deja la spital.

Incidentul s-a petrecut pe strada Jean Steriadi din sectorul 3 al Capitalei, iar copacul a căzut chiar când femeia intra într-un bloc.

În Sectorul 6, un bărbat de 32 de ani a fost rănit grav de un copac căzut. El a fost găsit în stare de inconştienţă pe strada Ceahlău, după ce a fost lovit de crengile unui copac. 

Zeci de fracturi şi traumatisme din cauza poleiului din Capitală

Solicitările la Ambulanţă pentru fracturi, din cauza poleiului, continuă în Capitală. De vineri dimineaţă până sâmbătă dimineaţă, 43 de persoane au suferit luxaţii, fracturi şi entorse, iar 12 persoane - traumatisme ale feţei şi capului în urma căzăturilor.

Transportul public, paralizat în Capitală

Tramvaiele liniei 41 din Capitală au fost blocate de mai multe ori pe parcursul zilei de sămbătă, la capătul de linie Ghencea, din cauza crengilor căzute pe reţeaua de contact, anunţă Societatea de Transport Bucureşti (STB).

"Tramvaiele liniei 41 sunt blocate la capăt de linie Ghencea din cauza crengilor căzute pe reţeaua de contact", potrivit unui anunţ postat pe pagina de Twitter a STB la ora 12:00.

Linia a fost deblocată abia la ora 15:10

De asemenea, pe bulevardul Mărăşeşti / Dimitrie Pompei, circulaţia tramvaielor liniilor 23 şi 27 a fost întreruptă din cauza unui fir de contact rupt.

În zona Bucur-Obor din Capitală, liniile tramvaielor 1, 34, 46 au fost blocate din cauza altui fir de contact rupt.

Pe bulevradul Iancu de Hunedoara, un copac căzuse pe reţeaua de contact ;i a blocat circulaţia tramvaielor, în timp ce pe bulevardul Ferdinand, troleibuzele liniilor 69 şi 85 erau blocate din cauza unui copac căzut pe reţeaua de contact.

Aeronavele decolează cu zeci de minute întârziere

Aeronavele care decolează din Bucureşti, sâmbătă, pot înregistra întârzieri de 40-50 de minute, a informat Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

În noaptea de vineri spre sâmbătă, reprezentanţii Companiei au intervenit constant cu utilajele, astfel încât pistele, platformele, căile de rulare, dar şi căile de acces rutiere erau curate şi au aderenţa bună.

ŞStratul de gheaţă depus pe aeronave se îndepărtează prin degivrare, care se efectuează cu pasagerii la bord, chiar înainte de decolare. Acesta este motivul pentru care apar întârzieri la decolare de 40-50 minute”, au explicat reprezentanţii CNAB.

Având în vedere că fenomenul de freezing rain afectează şi şoselele, Compania de Aeroporturi le-a recomandat pasagerilor să-şi ia toate măsurile pentru a ajunge în siguranţă şi la timp la aeroport.

De asemenea, din cauza condiţiilor meteo, patru curse care trebuiau să ajungă la Bucureşti în această dimineaţă au fost anulate, deoarece nu au mai putut decola la timp.

Una dintre cursele anulate este cea Wizz Air W63210 de la Malmo, care trebuia să aterizeze la 00:55, iar alte trei sunt rute interne de la Tarom - Timişoara (06:45), Suceava (06:55) şi Chişinău (06:55).

CNAB: Degivrarea cade în responsabilitatea fiecărei companii aeriene

Degivrarea aeronavelor proprii cade în responsabilitatea fiecărei companii aeriene, precizează reprezentanţii CNAB. Multe curse aeriene înregistrează întârzieri care ajung şi la două ore, din cauza procedurii de îndepărtare a stratului de gheaţă de pe avioane.

"Pe aeroporturile pe care operează, companiile aeriene încheie contracte de handling cu operatori autorizaţi. Aceste contracte includ, când este cazul, şi prestarea serviciilor de degivrare a aeronavelor. Administraţia unui aeroport nu poate interveni în alegerea, de către compania aeriană, a agentului de handling, selecţia făcându-se pe o piaţă concurenţială", potrivit sursei citate.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti susţine că are ca atribuţii deszăpezirea şi degivrarea suprafeţei de mişcare (piste, căi de rulare, platforme de staţionare a aeronavelor) şi a drumurilor de acces (rutier sau pietonal).

O cursă anulată şi trei întârziate de pe Aeroportul Timişoara, din cauza ninsorii

O cursă aeriană a fost anulată, iar alte trei zboruri au suferit întârzieri, sâmbătă dimineaţa, de pe Aeroportul Internaţional Timişoara, din cauza ninsorii şi a viscolului, traficul desfăşurându-se în condiţii de iarnă, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Internaţional Timişoara, sâmbătă dimineaţa, o cursă spre Bucureşti a fost anulată.

De asemenea, din cauza ninsorii şi a viscolului, alte trei curse vor decola cu întârziere.

Astfel, avionul care trebuia să decoleze din Timişoara spre Tel Aviv (Israel) la ora 06:10, precum şi cel spre Bergamo (Italia), de la ora 06:25, au o întârziere de peste trei ore. De asemenea, cursa spre Bucureşti de la ora 08:25 a suferit o întârziere de aproape două ore.

“Aeroportul Internaţional Timişoara este funcţional, dar se operează în condiţii de iarnă. Se lucrează constant din această noapte la curăţarea pistei şi a platformei, dar este nevoie să se intervină de mai multe ori, din cauza viscolului”, au informat reprezentanţii Aeroportului Internaţional Timişoara.

Curse aeriene întârziate

Circulaţia trenurilor, afectată de vremea rea

Sâmbătă, la ora 08.20, circulaţia trenurilor era afectată de condiţiile meteo severe pe relaţiile Bucureşti Nord - Lehliu şi Valea Albă - Drobeta Turnu Severin Mărfuri, secţii aflate pe raza Regionalelor Bucureşti şi Craiova, potrivit CFR Infrastructură.

Pe aceste rute, mai mulţi copaci au cedat sub greutatea gheţii şi s-au prăbuşit pe firul de contact, ceea ce a întrerupt alimentarea cu energie electrică a locomotivelor.

"Personalul feroviar este deja pe teren şi acţionează într-o primă etapă cu drezine pantograf pentru tăierea şi îndepărtarea copacilor prăbuşiţi. Apoi se va interveni cu personal specializat pentru înlocuirea componentelor avariate, restabilirea alimentării firului de contact şi efectuarea reglajelor la catenară. Pe sectorul Bucureşti - Lehliu, sector care are două fire de circulaţie, trenurile vor tranzita zona prin cuplarea unei locomotive Diesel la fiecare garnitură, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie, care se vor desfăşura alternativ pe cele două fire. Tracţiunea Diesel este realizată cu două locomotive ale operatorului naţional CFR Călători”, a explicat Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al CFR Infrastructură.

Pe raza Regionalei CF Craiova, deoarece secţia de cale ferată Valea Albă - Drobeta Turnu Severin Mărfuri are un singur fir de circulaţie, trenurile care tranzitau zona au fost oprite în gările de pe traseu. Măsura va fi menţinută în toată perioada necesară desfăşurării intervenţiilor pentru tăierea, îndepărtarea copacilor şi restabilirea alimentării cu energie electrică a firului de contact.

Trenurile au avut întârzieri din cauza vremii

„În condiţii speciale se circulă în continuare la intrarea în Capitală, pe sectorul Buftea - Periş - Crivina, unde se înregistrează fluctuaţii de tensiune în linia de contact şi implicit întreruperi de alimentare cu energie electrică a locomotivelor”, au adăugat Brânzan.

Astfel, două trenuri care trebuiau să ajungă la Bucureşti au câte o întârziere de 180 de minute: R 7032 de la Urziceni trebuia să ajungă la ora 06:06, iar IR 1822 de la Arad la 06:16.

În plus, o întârziere de 110 minute avea, la ora transmiterii ştirii, IR 1596 de la Timişoara, care trebuia să ajungă în Capitală la ora 08:25.

Alte întârzieri de peste o oră mai sunt pentru trenurile care trebuie să ajungă la Bucureşti de la Vatra Dornei Băi (IR 1654), Constanţa (IR 1586), Craiova (1594), Ploieşti Sud (1552), şi Satu Mare (1742).

În plus, trenurile care trebuie să plece din Capitală au început să le fie reprogramată plecarea, cea mai importantă fiind de 65 de minute pentru IR 1586 către Braşov.

De asemenea, trenul IR 1581 de la Bucureşti care ar trebui să ajungă la Constanţa la ora 09:27 are anunţată o întârziere de 60 de minute.

Traficul rutier, afectat de ploi, polei şi vânt

Ploile au creat probleme pe DN7 Călimăneşti-Căciulata, în judeţul Vâlcea, deoarece s-a acumulat apă pe carosabil. În judeţul Prahova, mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt pe drum, în localităţile Tătaru şi Măneciu.

Potrivit IGSU, pompierii vâlceni au intervenit pe DN7 Călimăneşti-Căciulata pentru degajarea apei acumulate pe carosabil din cauza precipitaţiilor abundente.

Militarii au folosit o motopompă transportabilă, în sprijinul serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă.

Fenomenele de vreme rea au produs efecte şi în judeţul Prahova, 11 copaci fiind doborâţi din cauza vântului şi a depunerilor de chiciură, în localităţile Tătaru şi Măneciu.

S-a redeschis circulaţia pe A3

Circulaţia pe A3, între Bucureşti şi Centura Capitalei, închisă din cauza poleiului provocat de ploaia îngheţată, s-a redeschis, la ora 10:40, pentru toate categoriile de autovehicule.

Centrul Infotrafic anunţă că circulaţia rutieră a fost reluată pe Autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti, între Bucureşti şi Centura Capitalei.

Traficul fusese restricţionat pe acest tronson din cursul nopţii, din cauza poleiului. Măsura a fost luată preventiv pentru evitarea accidentelor.

CNAIR informa că poleiul cauzat de ploaia îngheţată (freezing rain) a provocat închiderea a două sectoare de autostradă şi restricţionarea tonajului pe două sectoare de drum naţional.

Foto: Hepta

Citește și: