Andrei Luca POPESCU
Adriana Stanca
22255 vizualizări 14 nov 2014

Vineri şi sâmbătă, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, sunt anunţate proteste în toată ţara, precum şi câteva în străinătate. Manifestanţii cer, ca şi weekendul trecut, când mii de oameni au ieşit în stradă la Cluj, Timişoara, Bucureşti, Iaşi sau Constanţa, organizarea de alegeri corecte şi asigurarea de către Guvernul României a dreptului fiecărui român de a vota. Autorităţile de la Bucureşti continuă să îşi menţină punctul de vedere că nu pot spori numărul secţiilor de votare din străinătate, deşi Biroul Electoral Central a explicat că acest lucru este posibil, iar autorităţile din Germania sau Italia, spre exemplu, au comunicat de asemenea că acest lucru este legal şi posibil, în situaţii excepţionale.

GÂNDUL A TRANSMIS LIVE. URMĂREŞTE DEZBATEREA ŞI IMAGINI LIVE DE LA PROTESTE

UPDATE 23:15 Manifestaţia de vineri seară din Capitală, la care aproximativ două mii de oameni au cerut vot corect în turul 2 al prezidenţialelor, dar au şi scandat contra premierului Victor Ponta şi a PSD, s-a încheiat în jurul orei 23:15, fără să fie înregistrate incidente.

UPDATE 22:42 Bucureştenii ieşiţi în stradă vineri seară au plecat de la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff, câteva sute dintre ei întorcându-se în Piaţa Universităţii, unde a început manifestaţia.

Protestul de la sediul PSD s-a încheiat în jurul orei 22.15, când câteva sute dintre cei aproximativ 2.000 de manifestanţi au ales să se întoarcă la Universitate, pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Romană.

UPDATE 22:35 Un bucureştean a adus cu el o pancartă cu un mesaj dur la adresa lui Victor Ponta:

UPDATE 22:30 La Bucureşti, mulţimea începe să se disperseze. Unii însă s-au oprit din nou în faţa Guvernului.

UPDATE 22:00 Imagini trimise redacţiei de un protestatar din Bucureşti:

UPDATE 21:54 Circulaţia rutieră pe Şoseaua Kiseleff este blocată pe toate benzile, relatează Mediafax.

UPDATE 21:42 Protestatarii din Bucureşti au ajuns în faţa sediului PSD, scandând "Antena 3 / Nişte derbedei!", "Jos Ponta!" şi "Jos ciuma roşie!". Între timp, protestul de la Timişoara a luat sfârşit.

FOTO: Facebook//Doubt Andrew

FOTO: Facebook//Adrian Badea

FOTO: Facebook//Adrian Badea

UPDATE 21:37 Şi gălăţenii au ieşit în stradă vineri seara, pentru a susţine un vot corect în turul doi al alegerilor prezidenţiale. De asemenea, la Târgovişte, aproximativ 1.200 de persoane au protestat.

FOTO: Andrei Velea

UPDATE 21:35 Manifestul de la Cluj la care au participat peste 10.000 de persoane s-a încheiat fără incidente.

FOTO: Cosmin Ignat

UPDATE 21:30 Protestatarii din Bucureşti au plecat din Piaţa Victoriei, îndreptându-se spre sediul PSD de pe Bulevardul Kiseleff. Se scandează "Nu va fie frică / PSD-ul pică!".

FOTO: Facebook//Ana-Maria Popescu

UPDATE 21:20 Timişorenii intonează imnul României, "Deşteaptă-te, române!". La Cluj-Napoca, doi părinţi şi-au adus copilul la protest, afişând un mesaj puternic adresat guvernanţilor: "Nu-mi furaţi viitorul!"

UPDATE 21:15 Clujenii sunt, de asemenea, în marş pe străzile oraşului.

UPDATE 21:02 Timişorenii sunt încă în Piaţa Operei, unde cântă şi aplaudă împreună. Şi la Craiova oamenii au ieşit în stradă în această seară, strigând "Aici e acasă / Nu staţi în casă!", "Jos Ponta!" şi "Fiţi eroi în turul doi!".

UPDATE 21:00 Mulţimea a ajuns în Piaţa Victoriei. Oamenii scandează "Mincinosul! Mincinosul!", “Jos Ponta, jos / Eşti un mincinos!” şi "La puşcărie / Mergeţi la puşcărie!".

UPDATE 20:28 Numărul protestatarilor din Bucureşti a crescut semnificativ. Coloana a ajuns acum în apropierea Pieţei Romane.

 

 

UPDATE 20:15 Cele peste 500 de persoane care manifestează vineri seară în Capitală au plecat din Piaţa Universităţii, în marş, spre Guvern, scandând "Demisia!" şi "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!". În jurul orei 19.50, manifestanţii au plecat din faţa Teatrului Naţional, pe trotuar, dar şi pe prima bandă de circulaţie. Coloana lor este încadrată de jandarmi.

FOTO: Facebook//Adrian Badea

FOTO: Facebook//Adrian Badea

UPDATE 20:10 Peste 200 de persoane au participat, vineri seară, şi la Constanţa, la un miting împotriva lui Victor Ponta, scandând “Ponta nu uita, ne vedem la DNA” sau “Vrem o ţară pentru toţi, nu Guvern de mafioţi” şi îndemnând trecătorii să meargă să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit corespondentului MEDIAFAX.

Oamenii s-au adunat, începând cu ora 16.00, în faţa sediului Prefecturii Constanţa, având pancarte pe care scria “Dreptul la vot nu e o lozincă”, “Jos Ponta, jos comunismul”, “În turul doi ne luăm ţara înapoi”, “Votul e un drept”, “Fiţi eroi în turul doi”, “Şi eu sunt anti-Ponta”, “DNA - imnul ce nu-l veţi uita”, “Nu pot ei fura cât putem noi vota”.

FOTO: Facebook//Protest împotriva lui Ponta în Constanţa!

FOTO: Facebook//Protest împotriva lui Ponta în Constanţa!

De asemenea, ei au scandat “Ponta nu uita, ne vedem la DNA”, “Ieşi afară, javră ordinară”, “Ceauşescu nu fi trist, Victor Ponta e comunist”, “Vrem o ţară pentru toţi, nu Guvern de mafioţi”.

Manifestanţii au plecat într-un marş pe principalele bulevarde din oraş, după care au revenit în faţa Prefecturii. Mitingul, care a fost autorizat, s-a încheiat după mai mult de trei ore, fără incidente.

UPDATE 20:07 Aproximativ 500 de persoane, majoritatea susţinători ai PSD, au participat, vineri seară, la un miting pro-Ponta la Oradea, în timp ce în altă zonă a oraşului 350 de manifestanţi scandează împotriva premierului, unul dintre aceştia aducând o mătură pentru "a curăţa România de mizerie şi Ponta".

Membrii PSD care au participat la acţiune au afişat pancarte cu inscripţii de genul: "Klaus preşedinte? Curat ghinion" sau "Votezi Iohannis, votezi Udrea". În jurul orei 18.30, manifestanţii au pornit în marş spre centrul oraşului, scandând "Ponta preşedinte!", relatează MEDIAFAX.

Un incident s-a înregistrat la intersecţia străzii Transilvaniei cu Bulevardul Dacia, unde un tânăr de aproximativ 30 de ani a fost ridicat de jandarmi după ce i-a provocat pe protestatari. Potrivit martorilor, tânărul le striga protestatarilor: "Care-i tare să vină la mine!".

În acest timp, în Piaţa Unirii, aflată în centrul oraşului, alte 350 de persoane, neafiliate la vreun partid, s-au adunat începând cu ora 18.00 şi au protestat faţă de preşedintele PSD Victor Ponta, acuzându-l de practicarea minciunii şi manipulărilor, şi cerând, totodată, ca votul românilor să fie liber. Oamenii au scandat "PSD e PCR!", "Uniţi votăm, de Ponta să scăpăm!", "Ponta, nu uita, că Oradea nu te vrea!", "Rezultatul din Ardeal, deziderat naţional!".

UPDATE 20:00 Manifestanţii adunaţi vineri seară în Piaţa Universităţii din Capitală, al căror număr a crescut la peste 500, scandează mesaje pentru un vot corect duminică, dar şi contra premierului Victor Ponta: "Plagiatorul ne fură viitorul" şi "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!".

La manifestaţie au fost aduse şi jucării cu Mickey Mouse, încadrate în bare de fier dispuse în formă de X, relatează MEDIAFAX.

Participanţii, în majoritate tineri, scandează şi "Azi plagiator, mâine dictator", "Victor Ponta, nici nu ştii cât de mic începi să fii", "După turul doi, Victor Ponta la gunoi", "Jos, jos, jos, Ponta eşti un mincinos!", "Ponta nesimţit, pe români i-a umilit", "Păcat, păcat, de sângele vărsat!", "Noi votăm, nu pontăm", "DNA curăţă politica" şi "Secţii de votare peste hotare".

FOTO: Facebook//Diana Robu

UPDATE 19:57 Aproximativ 1.000 de persoane participă, în Arad, la un miting pentru organizarea de alegeri libere, protestatarii scandând lozinci şi la adresa guvernării şi a premierului Victor Ponta, transmite corespondentul MEDIAFAX. Circa 1.000 de manifestanţi s-au adunat la ora 17.00, în faţa Casei Sindicatelor din centrul oraşului, iar o oră mai târziu au pornit în marş pe Bulevardul Revoluţiei, prin faţa Primăriei şi a Teatrului de Stat.

Oamenii au intonat imnul României, iar pe traseu au scandat lozinci atât pentru organizarea de alegeri libere, cât şi împotriva premierului Victor Ponta: "Veniţi cu noi în turul doi", "Dacă vă pasă, nu staţi în casă", "Vrem alegeri libere", "Jos Ponta, Aradul nu te vrea".

UPDATE 19:40 Protestul continuă şi la Sibiu, acolo unde protestatarii strigă "Jos hoţia din toată România!".

UPDATE 19:33 "Secţii de votare / Peste hotare!" se scandează acum în Piaţa Universităţii din Bucureşti. "E o reacţie a oamenilor care vor să arate că şi ei contează!", comentează Clarice Dinu.

UPDATE 19:30 Alţi doi tineri din Cluj au adus la protest două pancarte pe care scrie: "Fiţi eroi în turul doi!", slogan lansat de gândul în cadrul campaniei VOTEŞTI, dar şi "Ruşine BOR!".

UPDATE 19:20 Clujenii au pornit în marş prin centrul oraşului. În vreme ce unii au adus cu ei şi pancarte cu Roşia Montană, un tânăr a afişat două versuri din imnul României: "Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină, / Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost' pământ!".

"Vrem să ştie oamenii din afară că suntem cu ei, îi susţinem şi să aibă răbdare aşa cum avem şi noi acum pentru ei!", a spus el.

UPDATE 19:10 Şi sibienii au ieşit în stradă în această seară. Printre mesajele scandate de protestatari s-au auzit "Cine nu votează, ţara o trădează!" şi "Fără politică în biserică!".

"Sper ca oamenii să conştientizeze şi să iasă la vot pentru a sancţiona tipul acesta de organizare a alegerilor", a comentat Nicuşor Dan, referindu-se la probleme cu care diaspora s-a confruntat în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

UPDATE 19:05 La Bucureşti, oamenii adunaţi în Piaţa Universităţii strigă "Libertate! Libertate!" şi "Jos Ponta!"

UPDATE 18:53 Numărul protestatarilor de la Braşov a crescut la circa 250. Aceştia se află acum în Piaţa Sfatului, după ce anterior, timp de câteva minute, au manifestat în faţa sediului PSD. Corespondentul gândul Adrian Popescu a povestit în acest moment are loc un "război" al laserelor, pe clădiri fiind proiectate trei mesaje diferite, cu diverse culori: "ACL-PNL-PDL - Klaus Iohannis  - preşedinte", "Mafia PDL = Scripcaru = Iohannis" şi "Klaus Iohannis, preşedinte". Acest din urmă mesaj este proiectat chiar pe sediul PSD Braşov.

UPDATE 18:40 Andreea, o tânără venit la protestul din Cluj cu fetiţa ei, a povestit că, fiind nevoită să voteze pe listele suplimentare, a avut mici probleme: „Nu au vrut să îmi dea declaraţia pe proprie răspundere, decât dacă votam cu un anume candidat. Am venit aici pentru un vot corect şi aici şi în diaspora, şi pentru o schimbare”.

Oamenii scandează "Jos Ponta!".

UPDATE 16.32 La Braşov, după încheierea marşului PSD, a început un nou miting, anti-Ponta. Organizatorul evenimentului, Edwin Albu a precizat că nu este însă vorba despre un miting ACL. Participanţii scandează "Jos Ponta!" şi "Eşti un mincinos!". Câţiva protestatari au adus cu ei un coşciug pe care au scris "În România şi morţii au drept de vot".

Din cei aproximativ 100 de braşoveni prezenţi la protest, 40 fac parte din galeria FC Braşov.

FOTO: Adrian Popescu

FOTO: Adrian Popescu

FOTO: Adrian Popescu

UPDATE 18:30 Un timişorean venit la protest îmbrăcat în costum popular spune că a ieşit în stradă pentru că îşi doreşte un viitor mai bun pentru copiii lui: "Sunt tată a patru copii şi nu accept viitorul pe care ni-l pregătesc guvernanţii, mai ales Victor Ponta!".

UPDATE 18:21 La Bucureşti se scandează „Ceauşescu n-a murit, e în Ponta travestit”. Referitor la protestele din ţară, Nicuşor Dan crede că „suntem încă departe de momentul în care tipul acesta de manifestaţie poate schimba o decizie politică”.

UPDATE 18:18 Numărul clujenilor ieşiţi în stradă a ajuns la circa 2000 de persoane, transmite corespondentul gândul, Mihnea Lazăr. Întrebată de ce a venit la protest o tânără a afirmat: "Pentru că putem face o diferenţă şi pentru că este momentul ca românii să fie uniţi! Nu alegem între doi candidaţi, ci între două lumi".

UPDATE 18:13 Şi la Timişoara oamenii s-au adunat în Piaţa Operei. Mai mulţi dintre ei au adus steagurile regiunilor istorice. "Vrem să ne trezim! Dormim cam mult şi nu prea ne mai pasă de cel din stânga şi din dreapta noastră!", a explicat un timişorean.

UPDATE 18:09 În Piaţa Unirii din Cluj au ieşit aproximativ 1.000 de persoane. „Am venit cu toată familia să ne manifestăm respectul şi mulţumirea pentru toţi românii din diaspora care au participa la vot weekendul trecut, şi să îi rog să facă acelaşi efort şi weekendul viitor şi pentru a trage un semnal de alarmă în direcţia autorităţilor să respecte legea. Să facă tot ce le stă în putinţă şi prevede legea ca fiecare cetăţean, oriunde s-ar afla, să poată vota!”, a spus unul dintre protestatari.

UPDATE 17:58 La  Bucureşti, Timişoara şi Cluj, protestatarii încep să se adune. Timişorenii care au ieşit în stradă împart fluturaşi prin care alegătorii sunt invitaţi să iasă, duminică, la vot. În Capitală, manifestanţii se află în Piaţa Universităţii, deşi protestul nu este autorizat de Primărie.

UPDATE 17:40 Marşul PSD de la Braşov s-a încheiat după numai o oră, deşi autorizaţia permitea ca evenimentul să se desfăşoare timp de trei ore.

FOTO: Adrian Popescu

FOTO: Adrian Popescu

FOTO: Adrian Popescu

UPDATE 17:35 Claudiu Pândaru, Clarice Dinu şi doi dintre challeger-ii din campania VREAU PREŞEDINTE, Codru Vrabie şi Nicuşor Dan, dezbat într-o ediţie specială Gândul LIVE evenimentele din ultima zi de campanie. Mai multe proteste sunt programate să aibă loc în ţară, în această seară, oamenii manifestând pentru un vot corect, dar şi în semn de solidaritate cu diaspora. Gândul transmite de la faţa locului cu ajutorul corespondenţilor trimişi la Bucureşti, Timişoara şi Cluj.

UPDATE 16:30 La Braşov, înainte de protestul pentru un vot corect, PSD a organizat un marş la care participă aproape 800 de persoane care scandează „Victor Ponta preşedinte”.

La Târgu Mureş a avut deja loc un protest, miercuri, unde au participat în jur de 200 de persoane care au strigat „Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze”, dar şi lozinci împotriva lui Victor Ponta şi s-au afişat bannere cu sloganul „În turul doi ne luăm ţara înapoi”.

Pentru vineri, la ora 18.00, în România sunt anunţate proteste simultane cu aceeaşi temă – dreptul la vot şi accesul diasporei la procesul de votare. Oamenii au anunţat că vor ieşi în stradă la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Constanţa, Sibiu, Oradea, Galaţi, dar şi în oraşe unde weekend-ul trecut nu s-a protestat – Craiova, Piatra Neamţ, Piteşti, Arad.

În diaspora, sunt anunţate proteste la Paris, Londra şi Torino, însă de mai mici dimensiuni ca data trecută şi mai ales în ziua votului, la secţiile de votare. Cei din diaspora nu au obţinut autorizaţii de protest, însă vor avea loc mici manifestaţii. La Londra, spre exemplu, românii au organizat un flashmob prin care şi-au lăsat simbolic rândul la secţiile de votare şi sâmbătă intenţionează să organizeze ceva similar.

Foto: Sebastian Heroiu // Facebook.

La Paris, românii vor veni la secţiile de votare de la ora 6 dimineaţa, într-un gest simbolic, pentru a se aşeza la coadă şi îi îndeamnă pe toţi cei din diaspora să facă la fel.

Foto: Facebook.

„Lucrurile s-au schimbat, ne-am organizat mai bine, o să mergem într-un grup mai mare, vrem să mergem de la prima oră să votăm. Mergem într-un alt oraş, în Bonn, nu în Stuttgart, vom avea şi acele declaraţii la noi. S-au organizat puţin miai bine pentru că a crescut numărul de cabine şi al ştampilelor, dar nu e suficient. Fiind un român care a votat în 2009 în România, aş fi vrut să votez şi aici, am îndemnat şi lumea să iasă la vot. Mulţi spun că votul este nesemnificativ, că suntem mici şi nu contăm. Le-aş spune un proverb african: vezi cât de mic şi neînsemnat eşti după ce petreci o seară cu un ţânţar, ca să vezi ce poate face ceva mic”, a declarat Magdalena Bălan, o româncă din Frankfurt, la Gândul Live.

Bucureşti, marş neautorizat. Primăria i-a lăsat în ofsaid pe protestatari, din cauza meciului

Protestul din Bucureşti, de la ora 18.00, nu a fost autorizat de Primărie în Piaţa Universităţii, autorităţile invocând tot felul de motive, inclusiv că jandarmii vor fi prea ocupaţi cu meciul România-Irlanda de Nord.

„Am primit autorizaţie pentru Piaţa Izvor, unde nu ar fi încăput toţi oamenii, şi de la ora 16.00, când lumea e la muncă şi nu ar fi venit. Oamenii vor ieşi la Universitate. Eu mă aşteptam să facem ceva paşnic, cu muzică, dar dacă nu am obţinut autorizaţie, nu se poate nici scenă… Va fi cel mai probabil o plimbare. Data trecută nu au fost probleme, jandarmii şi-au făcut treaba şi ne-au delimitat”, explică pentru gândul Ionuţ Panait, unul dintre cei care a dorit să organizeze protestul din Bucureşti, dar s-a retras din această postură după ce Primăria le-a respins demersul.

„Noi vom ieşi... aşa descumpăniţi şi sufocaţi de sistem. Dar vom merge şi vom urla pentru Diaspora şi pentru dreptul şi obligaţia de vota. Apreciem amabilitatea şi curtoazia cu care am fost, de fapt, respinşi. Apreciem şi timpul alocat pentru a ne explica cât de mari sunt responsabilităţile semnării acestei autorizaţii. De fapt, ca toţi românii, apreciem cu patos grija pe care primăria o poartă locuitorilor urbei, asemenea, unei mame faţă de pruncii ei”, a comentat pentru gândul şi Anamaria, o altă organizatoare.

Şi la Craiova a avut loc ceva asemănător, primăria condusă de Lia Olguţa Vasilescu (PSD) autorizând un protest într-un loc şi la o oră care ar pune în umbră protestul. Participanţii au decis şi ei, ca la Bucureşti, că vor veni la o manifestaţie spontană şi vor face un marş neautorizat.

Organizator proteste Cluj: „S-au primit ameninţări”

La Cluj, ca şi la Timişoara, a avut loc cea mai masivă mobilizare a oamenilor la proteste, weekendul trecut – mai mult de 5.000 de oameni ieşind în stradă în fiecare oraş. Andrei Fărcaş, studentul care a fost principalul organizator pe Facebook al protestului de la Cluj, susţine că a primit ameninţări cu moartea, în special după ce a intrat în direct la un postul de televiziune Antena 3 şi a fost luat la ochi de Corneliu Vadim Tudor, că a terminat un masterat la Budapesta, de unde s-a dezlănţuit o întreagă conspiraţie naţionalistă. Fărcaş şi-a închis de atunci contul de Facebook şi nu mai poate fi contactat la telefon.

„Antena 3 a dat ştirea că organizatorii de la Cluj erau de la ACL şi că la protest au fost 1.000 de liberali. Nu este adevărat. La protest, în faţă, erau nişte oameni cu un banner albastru. Atât putea fi confundat că e de la Iohannis, în rest normal că s-a strigat şi anti-Ponta, chiar dacă nu a fost un miting politic. S-au primit ameninţări, în special de Andrei Fărcaş. Vom merge şi mâine la protest, iar eu o să vorbesc despre toate aceste lucruri în Piaţa Unirii”, a povestit pentru gândul Ionuţ Deneş, unul dintre organizatorii protestului de sâmbăta trecută.

Conform unor mesaje primite de gândul, mai mulţi organizatori ai protestelor din ţară susţin că au primit ameninţări pe Facebook şi prin SMS, de tipul: „ar fi păcat să iei o piatră în cap dintr-o oarecare direcţie la un protest”, „dacă mai continui cu protestele vei dispărea”, „separatistul mătii, te vor găsi în bucăţi”.

Acum, la Cluj, alţi doi tineri au preluat frâiele pe Facebook. „Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, unul, când mă gândesc la o Românie sub dominaţia completă a PSD, parcă mi se prăbuşeşte inima de disperare. Vineri, în ultima seară când mai e legal (şi moral acceptabil), îi chem pe toţi cei care simt la fel la o poveste amicală în Piaţa Unirii. Apoi, împreună cu câţiva prieteni, vom pleca la o plimbare prin cartiere ca să mai strigăm o dată ce ne doare. N-am vrea să-i vedem, sau cel puţin nu în faţă, cu aerele lor de şefi şi/sau salvatori, pe membrii PARTIDELOR politice sau pe agitatorii care, dacă învinge Johannis, vor fi noii şefi ai autorităţilor locale. Totodată, îi vom combate ferm pe toţi cei care îi dispreţuiesc pe pensionari, "sudişti" etc. sau îşi asumă aere de superioritate faţă de alţi votanţi. N-am vrea să auzim sloganuri împotriva Regatului sau lozinci absurde despre superioritatea Ardealului”, scriu pe pagina de Facebook a protestului cei doi organizatori – Dumitru Cornel Vâlcu (lector la Universitatea Babeş Bolyai) şi Raul Cristian Mureşan.

La Iaşi şi Timişoara, organizatorii fac pasul în spate, dar nu cedează

„Vrem să repetăm acel protest care a fost şi pe 8 noiembrie. Este un protest de solidaritate cu românii din diaspora care nu şi-au putut exercita dreptul la vot garantat de Constituţie. Vrem să le fim alături, să îi încurajăm să meargă la vot şi în turul doi, ca şi toţi tinerii şi oamenii din România. Nu sunt de acord cu campania de pe televiziuni, s-au spus foarte multe miniciuni şi eu nu pot fi de acord cu ele”, a declarat Ionuţ Iftode, unul dintre organizatorii protestului de la Iaşi, la Gândul Live.

Şi organizatorul protestului de la Iaşi susţine că a primit ameninţări, după cum reiese dintr-un mesaj postat de acesta pe Facebook. „Stimaţi PSD-işti, vă transmit că nu mă voi lăsa intimidat, nici speriat de tehnicile voastre comunisto-securiste! Voi ieşi în continuare în stradă pentru că nu pot fi indiferent cu ceea ce se întâmplă la acest moment în ţară şi pentru că sunt solidar cu acei Români din Diaspora care au străbătut sute de km, au stat la cozi ore în şir pentru a putea vota şi nu au fost lăsaţi”.

La Timişoara, Edwin Sebastian Marc, organizatorul protestului, a făcut şi el pasul în spate din această postură, spunând că a fost ameninţat, însă nu renunţă la protest, spunând că nu doreşte politizarea sa. „După o săptămână în care m-am gândit şi m-am măcinat pe această temă, am hotărât în sfârşit să mă retrag din echipa organizatorică. Printre acestea se numără atacurile la adresa mea, faptul că se politizează prea tare mişcarea şi că uităm de ce suntem de fapt acolo, că mi-am spus părerea deja şi mi-am expus deja punctul de vedere şi pentru că sper să se uite că aş fi fost vreodată demi-public şi să am o viaţă normală”, a scris tânărul pe Facebook.

Braşov. Protestatarii au păcălit PSD, care a organizat o contramanifestaţie la ora greşită

Duminica trecută, Braşovul a fost primul loc unde protestatarii pentru un vot corect au fost confruntaţi în stradă de activiştii PSD, jandarmii fiind nevoiţi să ţină grupurile despărţite şi fiind înregistrate câteva ciocniri între forţele de ordine şi protestatari. Pentru vineri, PSD a încercat din nou să contracareze protestul apolitic, antiguvernamental, însă a fost păcălit.

„Noi am primit acord pentru un marş care va porni de vizavi de Prefectură, iar autorizaţia este valabilă pentru orele 18.00-23.00. În aceeaşi zi cu noi, a depus cerere şi PSD, exact între orele pe care le anunţaserăm şi noi pe Facebook – 15-18. Numai că noi am schimbat orele ulterior. Ei au primit autorizaţia, dar nu au mai putut să schimbe orele. Sper să nu iasă incidente cu ei, îşi încheie programul înaintea noastră, dar nu m-ar mira să continue şi după”, a explicat pentru gândul Hetti Benedek, una dintre organizatorii protestului.

Alţi doi organizatori, Erwin Albu şi Tiberius Duluman, au fost implicaţi în ciocniri cu forţele de ordine la un protest cu ocazia vizitei lui Călin Popescu Tăriceanu la Braşov, fiind duşi la Poliţie marţi şi amendaţi pentru protest neautorizat. Ei sunt acum liberi şi vor participa vineri seară la protestul de la Braşov.

Citește și: