Ilinca Nazarie
82 vizualizări 13 oct 2019

60.000 de sarmale vor fi împărţite luni la prânz pelerinilor sosiţi la Hramul Cuvioasei Parascheva. Masa Pelerinilor va avea loc imediat după ce se va încheia Sfânta Liturghie. La Cantina de Ajutor Social au fost pregătite 20.000 de sarmale, de către cele patru bucătăreste ale instituţiei, ajutate de 30 de voluntari.

„Vin de trei ani, îmi face plăcere să vin, când ştiu pentru cine fac sarmale. Nu e muncă, e plăcere mare”, a spus una dintre voluntare.

Sarmalele au fost puse la fiert duminică, însă pregătirile au început cu câteva zile înainte.

„Pregătim şi anul ăsta 20.000 de mii de sarmale. Am folosit 380 de kilograme de carne, 120 de kilograme de orez, 120 de ceapă şi 600 de kilograme de varză. Noi începem cam cu trei-patru zile înainte munca, dar sarmalele se fac în ziua de dinaintea sărbătorii, ca să fie proaspete", a declarat Domnica Mihai, directorul Cantinei de Ajutor Social.

Restul de 40.000 de sarmale sunt pregătite de alte cantine sau de către firmele de catering. La fel ca în fiecare an, pelerinii vor primi şi un pahar de vin sau de ceai.

Masa Pelerinilor are loc la Cantina de ajutor social, aflată în imediata apropiere a Catedralei Mitropolitane. Oamenii se aşează la rând cu câteva ore înainte pentru a fi siguri că primesc o porţie. Sarmalele vor fi împărţite imediat ce se va încheia Sfânta Liturghie, oficiată pe bulevardul Ştefan cel Mare.

Scena de pe care vor sluji 21 de arhiepiscopi din ţară, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, este amplasată în faţa Catedralei, pe bulevardul Ştefan cel Mare. Sfânta Liturghie va începe la ora 9.30, iar zeci de mii de persoane sunt aşteptate în centrul oraşului pentru punctul culminant al pelerinajului de la Iaşi.

Atât cei aflaţi pe bulevardul Ştefan cel Mare, cât şi cei care aşeaptă la rând să ajungă să se închine la moaştele sfinte vor putea urmări slujba pe ecrane imense amplasate pe tot traseul pelerinilor.

Citește și: