Diana Grigore
39 vizualizări 15 aug 2019

„Doamnelor şi domnilor, asigurarea securităţii şi apărării naţionale, care garantează siguranţa fiecărui român nu se poate realiza fără o bună înzestrare şi modernizare a Armatei şi fără perfecţionarea continuă la militarilor noştri. Tocmai de aceea încă de la începutul mandatului meu am iniţiat Acordul politic naţional pentru creşterea finanţării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB. Dimensiunea maritimă reprezintă un element esenţial şi din această perspectivă accentul va fi pus pe componenta navală şi pe cea de apărare aeriană şi antirachetă. Au fost făcutţi paşi importanţi în această direcţie, dar încă nu sunt suficienţi. Trebuie să acţionăm mult mai rapid pentru a depăşi sincopele şi inconsecvenţele din procedurile de achiziţii a dotărilor atât de necesare misiunilor în care suntem angajaţi”, a declarat Klaus Iohannis, la Constanţa.

Şeful statului a amintit că anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române.

„Anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române. Aş dori ca această aniversare să vă găsească angrenaţi în plin proces de modernizare şi echipare, pregătiţi să faceţi faţă provocărilor tot mai diversificate din zonele în care vă veţi desfăşura activitatea”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele i-a felicitat, totodată, pe marinarii care au participat la misiuni, afirmând că aceştia şi-au îndeplinit angajamentul asumat de România privind asigurarea securităţii statelor membre NATO.

„Dragi marinari,încă de la începutul acestui an aţi fost implicaţi în misiuni complexe pe Marea Neagră şi pe Marea Mediterană, în marşuri de instrucţie, în exerciţii multinaţionale de anvergură. Reamintesc exerciţiile «Sea Shield 19», cel mai mare exerciţiu NATO din apele teritoriale ale României şi din cele internaţionale ale Mării Negre şi «Saber Guardian 19», un alt exerciţiu impresionant prin numărul participanţilor, prin locurile şi durata desfăşurării. Apreciez contribuţia dumneavoastră la îndeplinirea angajamentelor asumate de România faţă de aliaţi în ceea ce priveşte asigurarea securităţii statelor membre NATO pe flancul estic, prin integrarea Fregatei «Regele Ferdinand» în gruparea navală permanentă «Standing NATO Maritime Group», în cursul lunii iulie 2019. Vă felicit pentru profesionalismul şi tăria de caracter pe care le-aţi demonstrat, pentru nivelul de interoperabilitate al Forţelor Navale Române cu NATO, precum şi pentru contribuţia esenţială pe care o aduceţi la menţinerea unui mediu stabil de securitate la graniţa de sud-est a Alianţei”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, în Constanţa, la ceremoniile dedicate Zilei Marine Române, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

Aproximativ 20.000 de persoane sunt aşteptate să asiste, joi, în Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române.

Nave şi aeronave militare din state NATO sau partenere, între care şi distrugătorul USS Porter, vor participa, joi, la festivităţile ce vor fi organizate cu prilejul Zilei Marinei Române.

 

Citește și: