Cătălin Legănel
402 vizualizări 15 aug 2019

Reacţia lui Iohannis, după ce un militar american a leşinat în apropierea lui. Ce a făcut Obama într-o situaţie asemănătoare / Imaginile zilei vin de la Constanţa - VIDEO

În spaţiul public au apărut imagini cu momentul în care militarul american a leşinat, în timpul evenimentelor dedicate Zilei Marinei de la Constanţa.În imagini se vede că preşedintele Klaus Iohannis îşi continuă discursul la pupitru, în timp ce soldaţii încearcă să îi acorde prim ajutor militarului.

Citeşte continuarea...

ORA 14:20 Mii de persoane prezente în Portul Turistic Mangalia, de Ziua Marinei Române

Ziua Marinei Române a fost sărbătorită, joi, şi în Portul Turistic Mangalia, câteva mii de persoane fiind prezente la amplele manifestări organizate de militarii Forţelor Navale Române, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Spectacolul dedicat evenimentului a cuprins, încă de dimineaţă, o serie de activităţi special pregătite pentru turişti şi localnici, spectatorii putând urmări exerciţiile militare care ce s-au desfăşurat pe mare, dar şi pe uscat, în care au fost implicate nave militare, scafandri de luptă, infanterie marină care a folosit muniţia de manevră, elicoptere şi avioane de atac pentru îndepărtarea inamicului.

Pe cheul din Portul Turistic, spectatorii au avut prilejul de a sta destul de aproape de militarii care respingeau un atac armat de pe mare, moment foarte apreciat de public.

După exerciţiile militarilor, zeul Neptun a declarat deschise jocurile marinăreşti, la care au avut acces şi spectatorii. Conform programului vor urma după-amiază concursuri de ambarcaţiuni cu rame şi vele, dar şi jocurile marinăreşti precum: „porcul la şcondru”, „trasul la parâmă”, „fuga cu oul în lingură”, „fuga în sac”, „hora raţelor” sau „aruncarea bandulei în mare”.

Manifestările prilejuite de marea sărbătoare a marinarilor vor mai cuprinde un concert de muzică de fanfară, dar şi un spectacol artistic susţinut de colaboratori ai Cercului Militar.

De asemenea, începând cu ora 18.00, va avea loc un concert al cunoscutei interprete Antonia, pe scena plutitoare din Portul Turistic. Tot aici, vor mai susţine recitaluri Ana Maria Telefca, dar şi dansatorii din Ansamblurile Zestrea Callatiană şi trupa de mici dansatori condusă de Oana Pencea.

ORA 13:25 Ziua Marinei, sărbătorită şi în Capitală. O serie de evenimente, organizate în Parcul Regele Mihai I

Ziua Marinei a fost sărbătorită şi în Capitală, joi, în Parcul Regele Mihai I din Bucureşti. Aici, Primăria Capitalei împreună cu Forţele Navale Române au organizat o serie de evenimente tematice, la care au participat cetăţeni de toate vârstele.

La evenimentul din Parcul Regele Mihai (fost Herăstrău) au fost prezenţi oameni de toate vârstele, ofiţeri în rezervă şi ofiţeri ai Forţelor Navale, dar şi Brigada 30 de Gardă "Mihai Viteazul".

Evenimentul s-a desfăşurat în zona debarcaderului din Parcul Regele Mihai I, unde au avut loc depuneri de coroane, dar şi o slujbă religioasă pentru sfinţirea ancorei de flori. La final, ancora de flori a fost aruncată în lacul Herăstrău.

Directorul Statului Major al Forţelor Navale, Valentin Pufulescu, a dat citire ordinului comun al ministrului Afacerilor Interne, ministrului Apărării Naţionale şi ministrului Transporturilor, adresat în contextual sărbătoririi Zilei Marinei Române.

"Oficializată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, în urmă cu 117 ani, de Sfânta Maria Mare, Ziua Marinei Române şi-a certificat pe deplin caracterul de autentic festival al mării şi spiritualităţii marinăreşti. Programele alcătuite de organizatori dau farmec şi culoare unei sărbători care este, în egaşă măsură, a Forţelor Navale Române, a Poliţiei de Frontieră Române, a Marinei Comerciale, a oraşelor-porturi şi a ţării”, se precizează în acest Ordin comun.

„În acest an, Nava Şcoală „Mircea” apaţinând Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, împlineşte 80 de ani de existenţă în servicuul Marinei Militare Române, eveniment marcat printr-un voiaj de instrucţie şi reprezentare internaţională în perioada 5.05 – 7.08 2019, în care s-a refăcut traseul voiajului istoric efectuat în anul 1939 şi care a contribuit la promovarea imaginii României pe perioada istorică a exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, înscriindu-se ca valoare notabilă de mândrie naţională cu valenţe de reprezentare la nivelul UE", se mai arată în Ordin.

ORA 13:15 Spectacolul naval de Ziua Marinei Române de la Constanţa s-a încheiat. Au asistat aproximativ 10.000 de oameni. Urmează jocuri marinăreşti în Portul Tomis

Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave şi ambarcaţiuni au prezentat cel mai mare spectacol naval pe care Forţele Navale Române îl organizează, an de an, în România.

Evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei Române au fost dedicate navei-şcoală „Mircea”, „ambasadorul onorific în serviciul României”, care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când poartă tricolorul românesc pe mările şi oceanele lumii.

Festivităţile dedicate Zilei Marinei Române de la Constanţa au început pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiuni, Zeul Neptun şi-a făcut apariţia din largul mării, pentru a da startul demonstraţiilor, iar drapelele României, NATO şi Uniunii Europene au fost purtate în semn de salut de trei scafandri paraşutişti lansaţi din elicoptere şi de trei ambarcaţiuni rapide.

Spectacolul a continuat cu cele trei remorchere multifuncţionale „Vânjosul”, „Vârtosul” şi „Voinicul”, şase ambarcaţiuni rapide care au invitat publicul „la vals”, iar după retragerea acestora au fost inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă au fost lansaţi de la bordul unui elicopter Puma Naval şi de la bordul unei ambarcaţiuni rapide, pentru a simula atacul ţărmului, de unde au primit riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.

Demonstraţiile au continuat cu secvenţa de respingere a atacului aviaţiei inamice.

Pe mare, fregata „Regele Ferdinand” a prezentat simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său şi a deschis parada navală.

Evenimentele vor continua însă până la ora 22.00. Tradiţionalele jocuri marinăreşti sunt organizate în Portul Tomis, în intervalul orar 13.00 - 15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc.

La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Poarta 1 Port Constanţa - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu şi retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane şi în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

ORA 11:10 Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de comandor, conferit de Iohannis navei-şcoală „Mircea”

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit joi, la Constanţa, ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de comandor navei-şcoală „Mircea”.

„Vreau să-i salut şi să-i felicit şi pe cei care au participat la marşul internaţional de instrucţie al Navei Şcoală «Mircea». Fiind cea mai longevivă prezenţă navală română pe mările şi oceanele lumii, velierul a împlinit 80 de ani sub drapelul tricolor şi este unul dintre păstrătorii tradiţiilor navale româneşti. În semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor importante obţinute de-a lungul timpului de către echipajul Navei Şcoală «Mircea», am conferit pavilionului acestei nave Ordinul «Virtutea Maritimă» în grad de comandor, cu însemn de pace, pentru militari”, a spus şeful statului.

Ordinul „Virtutea Militară” face parte din categoria decoraţiilor pe domenii de activitate.

 

ORA 10:50 Ministrul Apărării: Regiunea Mării Negre se transformă în spaţiu al tensiunilor, al riscurilor

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a spus în discursul său de Ziua Marinei, că poziţia strategică a României la frontiera estică a NATO aduce oportunităţi, dar şi provocări pentru forţele navale, subliniind că regiunea Mării Negre se transformă în spaţiu al tensiunilor şi al riscurilor.

Citeşte continuarea...

ORA 10:40  Preşedintele: Trebuie să acţionăm mult mai rapid pentru a depăşi sincopele procedurilor de achiziţii 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că statul trebuie să acţioneze mult mai rapid pentru a depăşi sincopele apărute în procedurile de achiziţii a echipamentelor necesare pentru înzestrarea Armatei. Şeful statului i-a felicitat pe marinari pentru îndeplinirea misiunilor.

„Doamnelor şi domnilor, asigurarea securităţii şi apărării naţionale, care garantează siguranţa fiecărui român nu se poate realiza fără o bună înzestrare şi modernizare a Armatei şi fără perfecţionarea continuă la militarilor noştri. Tocmai de aceea încă de la începutul mandatului meu am iniţiat Acordul politic naţional pentru creşterea finanţării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB. Dimensiunea maritimă reprezintă un element esenţial şi din această perspectivă accentul va fi pus pe componenta navală şi pe cea de apărare aeriană şi antirachetă. Au fost făcutţi paşi importanţi în această direcţie, dar încă nu sunt suficienţi. Trebuie să acţionăm mult mai rapid pentru a depăşi sincopele şi inconsecvenţele din procedurile de achiziţii a dotărilor atât de necesare misiunilor în care suntem angajaţi”, a declarat Klaus Iohannis, la Constanţa.

Citeşte continuarea...

ORA 10:30 Iohannis, de ziua Marinei: Asigurarea securităţii nu se poate face fără înzestrare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Constanţa, la evenimentele dedicate Zilei Marinei, că asigurarea securităţii în zonă se poate face doar prin înzestrare şi pregătire, menţionând că liderii europeni au subliniat la Summit-ul d ela Sibiu că toţi apără o Europă Unită.

„Marea Neagră şi întreaga regiune au o importanţă strategică deosebită pentru întregul staţiu euro-atlantic. Securitatea este vitală în asigrarea secutităţii noastre, a tuturor. Pentru descurajarea actelor ostile, avem nevoie de o abordare coerentă, coordonată la toate nivelurile. Ca stat membru UE şi NATO, România face parte şi dintr-un spaţiu comun de apărare. La finalul Summitului de la Sibiu, noi, liderii europeni, ne-am angajat să apărărm o singură Europă, de la est la vest şi de la nord la sud”, a declarat Klaus Iohannis.

„Acesta este de fapt şi principiul consacrat de NATO, «toţi pentru unul şi unul pentru toţi», care ne oferă garanţia că suntem protejaţi şi apăraţi (...) Asigurarea securităţii şi apărării naţionale, care garantează siguranţă fiecărui român nu se poate face fără înzestrare, fără o bună organizare a Armatei”, a mai spus şeful statului.

ORA 10:00 Au început manifestările de Ziua Marinei Române la Constanţa. Participă Klaus Iohannis 

Spectacolul naval de amploare de Ziua Marinei Române, prezentat de mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave şi ambarcaţiuni, a început la Constanţa. Participă preşedintele Klaus Iohannis şi ministru al Apărării, Gabriel Leş.

A fost intonat imnul de stat şi sunt ridicate Pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz.

La manifestări participă şi preşedintele Klaus Iohannis şi ministru al Apărării, Gabriel Leş.

Ştire iniţială

Pentru marcarea Zilei Marinei Române, sunt planificate festivităţi în Constanţa, unde se estimează participarea a aproximativ 20.000 de persoane, în Brăila, cu aproximativ 10.000 de participanţi, şi în Galaţi, circa 5.000 de persoane, la fel ca în localitatea Mangalia.

Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave şi ambarcaţiuni vor prezenta cel mai mare spectacol naval pe care Forţele Navale Române îl organizează, an de an, în România.

Potrivit reprezentanţilor Statului Major al Forţelor Navale, evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei Române sunt dedicate navei-şcoală „Mircea”, „ambasadorul onorific în serviciul României”, care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când poartă tricolorul românesc pe mările şi oceanele lumii.

„Pentru recunoaşterea contribuţiei sale la promovarea imaginii ţării noastre pe meridianele lumii, precum şi pentru rolul său în păstrarea valorilor şi tradiţiilor marinăreşti, drapelul navei-şcoală Mircea va fi decorat cu Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace în grad de Comandor”, au transmis reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale.

Festivităţile dedicate Zilei Marinei Române de la Constanţa vor începe la ora 9.55, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti.

După alocuţiuni, Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării, pentru a da startul demonstraţiilor, iar drapelele României, NATO şi Uniunii Europene vor fi purtate în semn de salut, de trei scafandri paraşutişti lansaţi din elicoptere şi de trei ambarcaţiuni rapide.

Scena marină va fi ocupată, în minutele următoare, de cele trei remorchere multifuncţionale, „Vânjosul”, „Vârtosul” şi „Voinicul”, şi de şase ambarcaţiuni rapide, care vor invita publicul „la vals”. După retragerea acestora, vor fi inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă vor fi lansaţi de la bordul unui elicopter Puma Naval şi de la bordul unei ambarcaţiuni rapide, pentru a simula atacul ţărmului, de unde vor primi riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.

Demonstraţiile continuă cu secvenţa de respingere a atacului aviaţiei inamice. Aeronavele de luptă MIG-21 Lancer, F-16 şi Eurofighter Typhoon vor juca rolul taberei adverse şi vor ataca gruparea de forţe de pe mare. Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile şi transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig vor respinge cu foc, atacul aerian, repriză în care vor fi utilizate aproximativ 2.000 de unităţi de muniţie de manevră, cu calibre cuprinse între 14,5 şi 100 mm.

În continuare, conform scenariului, punctul de conducere al exerciţiului demonstrativ va fi informat de echipajul american al unui avion de cercetare P8 Poseidon că un submarin inamic se află în raionul maritim din faţa Comandamentului Flotei. Imediat, un elicopter Puma Naval va lansa o geamandură radio-hidro-acustică, pentru localizarea poziţiei submarinului, o corvetă va ataca cu o torpilă şi cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor se va executa o tragere cu torpile uşoare.

După anihilarea pericolului submarin, exerciţiul continuă cu secvenţa de respingere a desantului maritim. Zece ambarcaţiuni de asalt se vor îndrepta spre faleză şi vor executa foc cu muniţie de manevră, dar atacul forţelor ostile va fi respins, conform scenariului, de pe mare, de trei vedete blindate fluviale, din aer, de aeronave F-16 şi de elicoptere Puma, iar de pe mal de tunuri, de TAB-uri şi de infanterişti marini. Siguranţa publicului de pe faleză va fi asigurată cu aproximativ 3.600 de unităţi de muniţie de manevră, calibre cuprinse între 5,45 şi 100 mm.

Migraţia ilegală pe mare şi ameninţările asimetrice sunt două elemente pe care marinarii şi aviatorii le vor combate, simultan, cu un mozaic de forţe navale şi aeriene, ce aparţin ministerelor apărării naţionale, afacerilor interne şi transporturilor, aspect care subliniază importanţa cooperării interdepartamentale şi interinstituţionale. Navele MAI şi ARSVOM (Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare) vor intercepta o ambarcaţiune suspectă, iar elicopterul ARSVOM va survola raionul acţiunii. Ambarcaţiunea cu migranţi va fi interogată şi, după cercetarea situaţiei, aceasta va fi însoţită în port, conform procedurilor. În acelaşi timp, ambarcaţiunile rapide ale Forţelor Navale lansează la apă patru scafandri, care vor fi recuperaţi de un elicopter Puma Naval. De pe parâma elicopterului, scafandrii vor saluta oficialităţile şi publicul de pe faleză, marcând, astfel, încheierea exerciţiilor demonstrative.

Pe mare, fregata „Regele Ferdinand” va prezenta simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său şi va deschide parada navală, la care vor participa toate navele şi aeronavele care au performat în faţa falezei Comandamentului Flotei.

În acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale, Garda de Onoare va încheia Exerciţiul demonstrativ „Forţele Navale Române 19”, dar evenimentele vor continua, la Constanţa, până la ora 22.00.

Tradiţionalele jocuri marinăreşti vor fi organizate, în Portul Tomis, în intervalul orar 13.00 - 15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc.

La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Poarta 1 Port Constanţa - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu şi retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane şi în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Foto: Forţele Navale Române / Facebook

Citește și: