13020 vizualizări 6 dec 2011

Milişăuţi, supranumit "oraşul-varză", este de fapt o comună din Suceava, căreia i s-a dus faima în toată ţara pentru gustul deosebit al verzei murate şi producţia-gigant a localnicilor, care au reuşit să creeze un "brand" naţional: "varza de Milişăuţi".

Foto: Cristina Nichituş

Comuna, transformată în urmă cu cinci ani în oraş, număra 8,400 de locuitori la recensământul din 2002, şi - în fiecare an, în septembrie - se trezeşte la viaţă.

 

Foto: Cristina Nichituş

Mai precis, omenetul se pregăteşte de "Festivalul Verzei", sărbătorit cu mare fast imediat după Sfânta Maria Mică, pe 9 septembrie.

 

Foto: Cristina Nichituş

Asta pentru că Milişăuţiul se mândreşte cu tradiţia sa, dar si cu gustul fabulos al celor peste 500 de tone de murături pe care le produce anual, în special varza, pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă.

Castraveţi muraţi şi feriţi de îngheţ într-un iaz

Castraveţii muraţi, de asemenea, sunt în topul realizărilor milişăuţene. De altfel, pe aceştia îi găseşti puşi la fereală de îngheţ într-un mod original. Din loc în loc, în iazuri special amenajate în curţile unor gospodari, butoaiele cu castraveţi sunt plasate de tot satul, ca să treacă iarna, în apa nu prea adâncă.

Foto: Cristina Nichituş

Pe măsură ce se vinde din producţia proprie, sătenii vin să mai ridice câte un butoi. Dar vânzarea merge din ce în ce mai prost, ne spune un cuplu tânăr şi foarte muncitor, Toader şi Cristina Sorea: "Pe vremuri iazurile erau pline, nu mai aveai loc de nici un butoi! Astăzi, parcă ar fi după un naufragiu al unei nave într-un ocean".

Butoaie uriaşe, numite "căzi", ascund 20 de tone de varză

Cei doi au preluat tradiţia de la părinţii lor şi vând nu doar castraveţi, ci şi varză, pe care o păstrează în butoaie uriaşe înalte de 3-4 metri, în care încap 10 - 20 de tone de legume. Îşi trimit marfa în pieţe, mai ales în Suceava şi la Iaşi.

Foto: Cristina Nichituş

Pe vremuri mergeau până la Bucureşti, de unde se întorceau încununaţi de victorie, ca cei mai buni vânzători din piaţă. Dar astăzi nu se mai pot apropia de pieţele "organizate". "Intermediari de culoare te iau în primire şi-ţi ridică marfa pe nimic. Nu mai merge. Căutăm alternative", spune Sorea.

Foto: Cristina Nichituş

Varza murată vândută online

Un producător din satul vecin a şi găsit una: vânzare prin internet cu varza în vid. Dar soluţia prezintă riscuri: "A primit o comandă din Italia. Numai că banii nu i-au mai venit niciodată...". Soţii Sorea spun că nu vor renunţa la tradiţie: "Ştim că lumea care se respectă tot la varza de Milişăuţi va veni. Există un secret al zonei, care-i dă gustul special: saramura."

Foto: Cristina Nichituş

Apa pe care o folosesc milişăuţenii provine dintr-o salină străveche: Mina Cacica, aflată la 25 de kilometri distanţă şi a cărei apă are proprietăţi curative miraculoase. "E atât de sărată, încât trebuie să o îndoim cu apă dulce. Dar e cea mai bună saramură din lume", dezvăluie secretul varzei murate Toader Sorea.

Foto: Cristina Nichituş

La Salină, de fiecare 4 decembrie, în capelele din mina Cacica se sărbătoreşte Sfânta Varvara, protectoarea minerilor. Aici este un lac salin, săpat manual de mineri la vreo 40 de metri adâncime, unde s-a plimbat însuşi Carol I, într-o bărcuţă, la 1902.

Foto: Cristina Nichituş

De aici se ridică la suprafaţă saramura-minune care face murăturile locului atât de bune şi care aduce în preajma sărbătorilor de iarnă, în satul -"oraş", zeci de turişti veniţi să deguste din faimoasele produse tradiţionale, chiar fără să ştie secretul verzei de Milişăuţi. (Text şi foto: Cristina Nichituş)

Citește și: