Andreea Unturica - Mediafax
Cătălin Lupăşteanu
1059 vizualizări 1 nov 2015

Astfel, poliţiştii au adus, duminică, la sediul Poliţiei Capitalei, pentru audieri, două tinere care se aflau, vineri noapte, în clubul Colectiv. La scurt timp după ele, la sediul Poliţiei Capitalei a sosit un tânăr însoţit de două femei, cel mai probabil rude, băiatul având urechea dreaptă bandajată.

Niciuna dintre cele trei persoane venite la audieri nu a dorit să facă declaraţii, tânărul fiind chiar indignat de întrebările jurnaliştilor şi încercând să scape de aceştia.

Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". În club a izbucnit un incendiu, iar ultimul bilanţ arată 29 de persoane decedate şi 146 de persoane internate la spitale din Capitală. Dintre acestea, 80-90 de persoane sunt în stare gravă sau critică.

Printre persoanele decedate se află şi doi dintre membrii trupei care susţinea concertul, respectiv Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele antifonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul propagându-se la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete antifonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc.

Citește și: