Andrei Luca POPESCU
31994 vizualizări 4 nov 2015

Peste 60.000 de persoane au protestat în oraşele din întreaga ţară, cerând schimbarea totală a clasei politice şi curăţarea sistemului public de corupţie şi complicităţi, care au făcut posibilă tragedia din Clubul Colectiv, în urma căreia au murit până acum 32 de oameni şi alte câteva zeci se află în stare gravă, arşi. Deşi Victor Ponta şi Guvernul său şi-au dat miercuri demisia, gest făcut şi de primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, protestatarii nu s-au arătat mulţumiţi, ieşind în număr şi mai mare pe străzi, faţă de prima zi de proteste, când le cereau demisiile celor responsabili. „Nu mă cumperi cu două demisii”, a fost o lozincă ce ar putea marca seara protestului de miercuri.

În Bucureşti au ieşit pe străzi peste 30.000 de oameni, strigând „Peste tot corupţie, nicăieri justiţie”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Colectiv”. S-au cerut alegeri anticipate, dar s-a strigat şi împotriva acestei idei - „Vrem dreptate, nu anticipate”. În ţară, lumea a ieşit pe străzi mult mai în forţă ca ziua precedentă: peste 4.000 la Constanţa (unde lumea s-a oprit şi în faţa restaurantului Beirut, unde au ars într-un incendiu trei tinere), peste 4.000 la Timişoara, peste 3.000 la Cluj, Galaţi, Craiova, Sibiu sau Iaşi. În Bacău au ieşit peste 1.500 de oameni, iar la Buzău şi Alba Iulia peste 1.000, fiind înregistrate proteste mai mici şi la Ploieşti, Focşani, Deva, Piteşti, Târgu Jiu şi Braşov. În diaspora, s-a protestat la Paris şi la Londra.

În Bucureşti, la protestul de astăzi, spre deosebire de cel de ieri, a existat o prezenţă mult mai puternică a băieţilor din galeriile de fotbal, precum şi a unor indivizi cu portavoce care au încercat să rupă mulţimea din Piaţa Universităţii. Au şi reuşit, de altfel, la un moment dat câteva mii de oameni părăsind Piaţa şi mergând la Parlament, în Piaţa Constituţiei.

Câteva personaje care s-au recomandat „din Ilfov”, dar şi tineri care nu se încadrau în profilul cel mai des întâlnit al protestatarilor, au scandat şi au urlat în portavoci, căţăraţi pe gardul Parlamentului, încercând să anime mulţimea. Unii oameni au sărit chiar gardul Parlamentului, mişcându-se în voie pe pajiştea din faţa Casei Poporului. Mişcarea nu a ţinut însă prea mult, cei mai mulţi oameni declarându-se nemulţumiţi că au fost îndepărtaţi de Piaţa Universităţii şi dorind să se întoarcă. Au existat voci care au acuzat o diversiune. Întoarcerea către Universitate a fost marcată de explozia câtorva petarde de stadion, reacţia mulţimii fiind apelul „fără violenţă”.

Reuniţi în Piaţa Universităţii, seara de protest a continuat, marcată de câteva grupuri bine conturate de băieţi de galerie cu scandări şi cântări specifice, dar şi de diverşi lideri de ocazie care au încercat să determine o nouă mişcare - către Patriarhie, către clubul Colectiv sau chiar către Palatul Cotroceni. Mai mulţi oameni le-au strigat „Nu ne dezbinaţi”.

Deşi haosul şi lipsa unor scopuri imediate prea clare au fost mai vizibile în seara de miercuri, faţă de cea de miercuri, protestul a fost masiv, a vibrat şi mulţimea a rămas unită, în Piaţa Universităţii, chiar dacă mulţi oameni nu au scandat sau nu au sărit, ci doar au fost alături unii de alţii. 

GÂNDUL A TRANSMIS EVENIMENTELE LIVE TEXT. Au contribuit: MARIA BÎRNAURE, CRISTINA ANDREI, NARCIS POPESCU, VICTOR ROTARIU, MEDIAFAX.

UPDATE 00.00 Protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat. Câteva sute de oameni au mers în faţa clubului Colectiv, unde au scandat. Metrorex a prelungit programul de circulaţie a metrourilor cu două ore în această noapte, până la 1.30.

UPDATE 23.15 Lumea a început să plece din Piaţa Universităţii. Au mai rămas în jur de 3.000 de oameni. Se ţine un moment de reculegere pentru victimele tragediei din Colectiv şi se spune o rugăciune, o mare parte din mulţime lăsându-se pe vine sau în genunchi.

UPDATE 22.55 Unii încearcă să ducă oamenii spre Patriarhie, alţii iar la Parlament. Mulţimea le-a strigat „Nu mai încercaţi să ne dezbinaţi”.

UPDATE 22.15 La Universitate se cântă imnul României.

Foto: Emilia Şercan.

UPDATE 21.30 Numărul manifestanţilor a ajuns la aproximativ 30.000 în centrul Capitalei.

UPDATE 21.15 În mai multe rânduri, au explodat petarde specifice galeriilor de fotbal în coloana care se întoarce de la Unirii la Parlament. Lumea a strigat „fără violenţă, fără violenţă”. Coloana dinspre Unirii a ajuns la Universitate.

UPDATE 21.05 Câteva personaje care au scandat şi au ghidat prin portavoce mulţimea ruptă către Piaţa Unirii şi Parlament (foto: Vlad Ursulean)

UPDATE 21.00 Un alt grup s-a rupt din cel de la Universitate şi a coborât spre Unirii. Pe drum s-a întâlnit cu coloana care se întorcea către Universitate. Se negociază în strigări destinaţia: „Universitate, Universitate!”, versus „La Parlament, la Parlament”. Mai mulţi protestatari pot fi auziţi că sunt nemulţumiţi că au fost ghidaţi departe de Universitate şi nu le place aspectul de galerie de fotbal pe care l-a luat protestul.

UPDATE 20.50 Mulţimea de la Parlament se întoarce la Universitate. În acest moment peste 20.000 de oameni protestează în Bucureşti. Sunt proteste în mai multe mari oraşe din ţară, numărul total al protestatarilor ajungând la aproximativ 50.000.

UPDATE 20.40 În Cluj s-au strâns peste 3.000 de oameni, iar în Timişoara peste 4.000. Sunt proteste şi la Ploieşti şi Bacău. La Sibiu sunt peste 1.000 de oameni, la Galaţi peste 2.000. La Craiova sunt câteva mii de asemenea.

UPDATE 20.30 În fruntea mulţimii adunate la Parlament sunt mai multe persoane cu vuvuzele, care scandează în stilul galeriilor de fotbal. Se strigă „Jos Parlamentul”.

UPDATE 20.14 Iniţiatoarea evenimentului de pe Facebook în urma căruia s-a creat protestul de ieri seară consideră că ruptura mulţimii către Parlament este „o diversiune”: „Absolut NICIO legătură cu noi nu au ăştia cu glugi care strigă după dictare. Sunt mulţi şi falşi”.

UPDATE 20.00 Coloana plecată în marş a ajuns la Parlament, în Piaţa Constituţiei. „De 26 de ani furaţi prin rotaţie. Groparii României”, scrie pe un banner. Mai multe persoane s-au căţărat pe gardul Parlamentului.

UPDATE 19.45 În capul coloanei care se îndreaptă către Parlament se află unul dintre liderii comunităţii Uniţi Salvăm, dar şi alte persoane cu portavoci. Cea mai mare parte a protestatarilor au rămas la Universitate.

UPDATE 19.30 O parte din mulţime a plecat din Piaţa Universităţii spre Parlament, coborând pe bulevardul Unirii, restul lumii a rămas în Piaţă. Prezenţa la protest este estimată la peste 9.000 de oameni.

UPDATE 19.25 La Cluj, aproximativ 800 de oameni au ieşit în stradă, cu steaguri tricolore şi bannere inscripţionate cu mesaje precum: ”Securişti, sunteţi trişti?”, ”Corupţia, pericol public”, ”Corupţia ucide”, ”Jos Parlamentul”, ”Suntem mai puţini cu 32”, conform Mediafax.

Se scandează ”Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn”, ”Singura soluţie, încă-o Revoluţie”, ”Parlament penal, marş la tribunal”, ”Toate partidele, aceeaşi mizerie”, ”Clasa politică e sub orice critică” sau ”Parlamentul judecat pentru sângele vărsat”.

La un moment dat, manifestanţii au ţinut un moment de reculegere şi au îngenuncheat în faţa statuii lui Matei Corvin, din Piaţa Unirii, după care au intonat imnul naţional şi au aplaudat.

Cornel Vâlcu, cel care a lansat apelul pe Facebook pentru mitingul de miercuri seară, a declarat corespondentului Mediafax că situaţia politică s-a schimbat, dar nu atât de mult încât oamenii să nu mai iasă în stradă: „Nişte păpuşi vor fi date mai în spate, iar în locul lor vor fi puse altele. Nu mai există revendicări în clar după demisiile de miercuri, dar printre cele pe care le avem sunt cele privind dispariţia corupţiei şi alocarea a 10% din PIB pentru sănătate. Unul dintre scopurile nedeclarate ale mitingului de acum este să ne asigurăm că această schimbare care are loc nu este una de suprafaţă, de formă”.

UPDATE 19.15 Aproximativ două mii de persoane s-au adunat în Piaţa Operei din Timişoara. Pe o pancartă scrie: „32 de îngeri ne-au dat nouă aripi”.

UPDATE 19.07 Numărul protestatarilor este în creştere, a depăşit acum 6.000. Se scandează „Peste tot corupţie, nicăieri justiţie”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Colectiv”. Se strigă pentru alegeri anticipate, dar şi ”Vrem dreptate, nu anticipate”. În Piaţă au apărut şi membri ai galeriilor de fotbal.

Mesaje de pe pancarte, conform Mediafax: „Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieşit ieri în stradă. Plecaţi toţi”, "Iohannis, atenţie. Ai o singură şansă. Fără securişti, fără mafioţi", "DNA, nu răspunzi decât în faţa românilor, iar românii spun: Rade-i pe toţi", "Dacă vă schimbaţi între voi, generaţia noastră vă duce la gunoi", Nou partid, nou început", "Bunicii la război, părinţii la revoluţie, noi căutam o altă soluţie".

UPDATE 19.00 La Universitate s-au strâns peste 4.000 de persoane.

UPDATE 18.40 Peste 2.000 de persoane au blocat Piaţa Universităţii protestând. În acest moment traficul este întrerupt. 

UPDATE 18.20 Au ieşit în stradă oameni şi la Timişoara şi Braşov.

UPDATE 18.10 Aproximativ 300 de oameni au ieşit din nou să protesteze, la Universitate, o parte la Fântână, o parte la Teatrul Naţional.

Anunţul privind mitingul de miercuri seară, programat începând cu ora 18.00 la fântâna din zona Universităţi, a fost făcut tot pe pagina de Facebook ”Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători”, unde a fost organizat şi protestul de marţi seară.

Iniţiatorii spun că acum bucureştenii trebuie să meargă la Palatul Cotroceni ”să ceară un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici”.

"Vă anunţ că ieşirile în stradă vor avea loc în continuare. Primul pas a fost realizat. Acum, ca să putem obţine ceea ce ne dorim cu adevărat trebuie să mergem la Palatul Cotroceni să cerem un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici! Pentru ca altfel în locul lor vor venii alţii mai răi sau nu decât proaspeţii demisionaţi. Vrem cu toţii la conducerea acestei ţări oameni cu pregătiri, cu idei, oameni inovatori, nu nise foşti securişti şi comunişti care trag cu dintii de scaune şi de bani! Lupta spre normalitate continuă!", a scris unul dintre iniţiatorii protestului.

La rândul său, un alt organizator scrie: "Da, ne întâlnim la fântână, la 6".

Pagina respectivă de Facebook este plină de mesaje şi comentarii generate de anunţul premierului Victor Ponta, de depunere a mandatului Guvernului, dar şi de demisia primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

"Triunghiul ruşinii (Ponta-Oprea-Piedone) - Eliminat!" (Mihai Ionescu), "Clasa politica trebuie resetată în totalitate!" (Carmen Biea), "Românii ştiu acum că sunt o forţă, cu care politicienii nu se mai pot juca! Nimeni nu mai are vreo îndoială! (Andreea Dumitrescu), "Nu ar trebui să ne încălzească cu nimic aceste demisii. Începând de astâzi ar trebui sâ ieşim şi mai multi, să mergem la Parlament şi să cerem demisiile tuturor parlamentarilor care au dosare pe rol sau sunt cercetaţi. Pe urma trecem şi pe la DNA, CSM şi Procurorul General care trebuie să-şi facă treaba. Dacă nu, să vină alţii in locul lor. Dacă renunţăm acum, n-am rezolvat nimic" (Kaitar Istvan Janos), "Ponta îşi dă demisia!! Nu este destul... Dar este un început. Nu trebuie să ne oprim... Trebuie schimbată toată clasa politică şi coruptă" (Cristian Tinca), sunt câteva dintre mesajele postate.

O altă propunere apărută printre cei care scriu pe această pagină este formarea unui nou partid, cu "oameni tineri şi corecţi".

"Avem nevoie să ne implicam, să facem un partid, fără corupţi si coruptibili, fără cei care au mai făcut parte din alte partide anterior, fără securişti sau politologi, oameni noi, tineri, corecţi!! Asta trebuie să facem, să ne organizăm! Protestele sunt foarte valoroase!! Si trebuie sa le continuam, să fim gardienii democraţiei! Dar trebuie sa ne implicam, sa ne adunam, avem nevoie de unitate intre noi, de solidaritate!! Trebuie să formăm grupuri, să fim reprezentaţi, vocea strazii trebuie să aibă ecou la toate nivelele, în toate structurile!", scrie Cătălin Albu.

Studenţii şi elevii cheamă oamenii în stradă

Consiliul Tineretului din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Consiliul Naţional al Elevilor încurajează toţi tinerii să iasă în stradă, spunându-le că doar câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului şi că trebuie să reacţioneze public la nereguli.

Reprezentanţii tinerilor le transmit colegilor că evenimentul tragic din clubul Colectiv a avut loc şi din cauza corupţiei generalizate din mediul politic şi a unei administraţii publice nefuncţionale, infectată de nepotism şi interese străine de cele ale cetăţenilor.

"Câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului, care au costat vieţi nevinovate, chiar dacă şi acestea sunt necesare în faţa unei astfel de tragedii care cu siguranţă putea fi evitată. Consiliul Tineretului din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Consiliul Naţional al Elevilor încurajează toţi tinerii din România să reacţioneze public la neregulile de funcţionare a autorităţilor şi să participe la mişcările de protest organizate joi, 5 noiembrie 2015, precum şi în alte zile, în mai multe oraşe din ţară. Schimbarea societăţii este posibilă, dar ea necesită însă o masă critică de cetăţeni care refuză să tacă în faţa abuzurilor sau să le accepte. Suntem convinşi că tinerii pot forma această masă critică şi că sunt categoria socială cea mai potrivită pentru a genera o schimbare fundamentală a României", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Andreea Dumitrescu continuă ideea: "Ideal este să se înfiinţeze un partid independent cu oameni de rând deştepţi, oameni de calitate şi cu decenţă, onoare şi integritate, care să nu uite de unde au plecat niciodată şi să pună ţara şi poporul înainte de propriile intese. Important ar fi ca toţi locuitorii ţării să facă acest lucru, să vadă dincolo de interesele proprii. Dacă nu facem ceva mai repede, nu vom mai avea o ţară pentru care să facem ceva. Deja ne-au vândut...".

După cele trei zile de doliu naţional, după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestul care a început marţi seară în Piaţa Universităţii a fost anunţat luni pe Facebook, cu mesajul "Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători" şi "Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!".

Citește și: