2044 vizualizări 5 nov 2015

Românii din diaspora îi cer ca răniţii din incendiul din Club Colectiv să fie transferaţi la spitale din străinătate şi fac apel la comisarul român Corina Creţu se implice şi să ceară ajutorul în acest sens.

Membri ai comunităţilor de români din Belgia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Irlansa, Marea Britanie şi Olanda precum şi mai multe organizaţii neguvernamentale din România au semnat o scrisoare deschisă în acest sens. „Cazurile medicale cu arsuri pe o suprafaţă mare a corpului sunt printre cele mai complexe. Specialişti în acest domeniu, foarte puţini. Este clar, în acest moment, că medicii români au nevoie de ajutor şi că trebuie intervenit urgent pentru a salva vieţile acestor oameni”, îşi justifică ei demersul.

Iată mai jos textul integral al scrisorii

„Stimată doamnă comisar,

Vă scriem pentru a vă solicita, în mod direct, implicarea şi sprijinul pentru victimele care au supravieţuit tragediei de la Colectiv. Drama celor care şi-au pierdut viaţa şi a celor care încă luptă pentru ea a zguduit  Europa. Sunt peste o sută de oameni spitalizaţi la Bucureşti, în condiţiile în care îngrijirea unui singur pacient necesită resurse umane şi financiare foarte mari.

Sunt 34 de tineri internaţi în stare critică şi gravă, la Spitalul Universitar, Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri, Spitalul Militar şi Spitalul Agrippa Ionescu. Alţi 30 sunt intubaţi la Spitalul Bagdasar, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Elias, Spitalul Sf. Pantelimon şi Spitalul Floreasca, iar 70 se află în stare stabilă la clinicile Bagdasar, Sf. Ioan, Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Gerota, Spitalul Agrippa Ionescu şi Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri. 

Cazurile medicale cu arsuri pe o suprafaţă mare a corpului sunt printre cele mai complexe. Specialişti în acest domeniu, foarte puţini. Este clar, în acest moment, că medicii români au nevoie de ajutor şi că trebuie intervenit urgent pentru a salva vieţile acestor oameni.

România este stat-membru al Uniunii Europene. Vă rugăm să purtaţi mesajul nostru mai departe şi să faceţi un apel către statele-membre, pentru ca, pe baza formularului european E 112 sau prin cel mai rapid sistem cu putinţă, o parte dintre aceşti pacienţi să fie transferaţi pentru îngrijii medicale în străinatate. Se pot stabili parteneriate directe între spitale, suntem cetăţeni europeni. Suntem convinşi că în momente precum acesta,  solidaritatea celorlalte state din Uniunea Europeană nu va ezita să se manifeste, dacă mesajul nostru şi al dumneavoastră va ajunge la ele. Nu avem timp de pierdut, viaţa este o prioritate absolută şi trebuie acţionat fără întârziere.

Vă mulţumim !

Semnează :

Români din instituţiile europene
Membri ai comunităţii româneşti din Belgia
Membri ai comunităţii româneşti din Franţa
Membri ai comunităţii româneşti din Spania
Membri ai comunităţii româneşti din Italia
Membri ai comunităţii româneşti din Germania
Membri ai comunităţii româneşti din Irlanda
Membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie
Membri ai comunităţii româneşti din Olanda

Organizaţii non-guvernamentale din România :

Expert Forum
Centrul Român de Politici Europene
Freedom House
Asociatia Română pentru Cultură, Educaţie si Normalitate (ARCEN)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Centrul pentru Resurse Civice (CRC)
Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CERE)
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR CH)”

Citește și: