7900 vizualizări 26 apr 2016

„Misiunea centrală a NATO este şi va fi mereu datoria noastră solemnă - angajamentul din Articolul 5 privind apărarea noastră comună. De aceea vom continua să întărim apărarea aliaţilor noştri din linia întâi, din Polonia, România şi statele baltice”, a declarat Obama, într-un discurs ţinut la Hanovra, în încheierea vizitei sale în Germania, care a vizat în principal negocierea acordului comercial dintre SUA şi UE.

Obama a mai spus că toate membrele NATO trebuie să contribuie la bugetul Alianţei 2% din PIB, pentru securitatea comună. „Trebuie să fiu sincer, uneori Europa s-a complăcut în legătură cu apărarea sa”.

Preşedintele SUA a vorbit şi despre relaţia cu Rusia, despre care a spus că a investit mult pentru a o face bună. 

„Vreau relaţii bune cu Rusia şi am investit mult în relaţii bune cu Rusia. Dar trebuie să menţinem sancţiunile asupra Rusiei până când Rusia implementează pe deplin acordurile de la Minsk (...) şi va crea o cale de rezolvare politică a acestei probleme. Sper că Rusia va recunoaşte că adevărata măreţie vine nu din agresarea vecinilor, ci din colaborarea cu lumea, care este singura cale de a dezvolta creştere economică şi progres pentru poporul rus”, a mai spus Obama.

Citește și: