23865 vizualizări 31 aug 2014

Discuţiile pentru soluţionarea conflictului din ce în ce mai sângeros din sud-estul Ucrainei trebuie să includă şi scenariul creării unui nou stat, a declarat duminică preşedintele rus, Vladimir Putin, vorbind pentru prima dată despre eventualitatea unei noi „ruperi” din teritoriul statului ucrainean.

"Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale (...) privind organizarea politică a societăţii şi crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, pentru a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo", a declarat preşedintele Putin, citat de presa rusă.

Până în prezent, Rusia a cerut doar ca regiunile orientale din Ucraina, majoritar rusofone, să beneficieze de mai multă autonomie, într-un sistem federal mai puţin centralizat. Vladimir Putin, care s-a exprimat în cadrul unei emisiuni televizate înregistrate vineri, nu a evocat problema ameninţării cu sancţiuni formulate de occidentali, care acuză Rusia de implicare militară în Ucraina, scrie Mediafax.

Poroşenko bate iar la uşa Europei cerând „un răspuns ferm”

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a lansat un nou apel către Uniunea Europeană, cerând un „răspuns ferm” în faţa „agresiunii militare ruseşti” de pe teritoriul ţării sale, scrie The Guardian: „Mii de militari străini şi sute de tancuri din afara ţării sunt acum pe teritoriul Ucrainei. Există un risc foarte mare nu doar pentru pacea şi stabilitatea din Ucraina, ci pentru pacea şi stabilitatea întregii Europe”, le-a spus Poroşenko reporterilor, în contextul summitului informal care a avut ieri loc la Bruxelles. Şi preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a acuzat Rusia că este „practic la război împotriva Euroei”.

NATO estimează că există cel puţin 1.000 de soldaţi ruşi în Ucraina în acest moment, cu toate că Rusia continuă să nege implicarea sa în conflictul din sud-estul Ucrainei, care a făcut până acum, potrivit datelor ONU, 2.600 de morţi.

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

QUIZ:

1. Când a fost anexată Crimeea de către Rusia?

2. Când şi-a dobândit Ucraina independenţa faţă de URSS?

3. Câţi români trăiesc oficial în Ucraina?

4. Ce înseamnă „Ucraina”?

5. Care este lungimea graniţei României cu Ucraina?

Citește și: