Sorina Ionaşc
16974 vizualizări 17 nov 2014

gândul a fost în ultimele două săptămâni vocea românilor din Diaspora, oferindu-le platforma pentru a-şi transmite mesajul către autorităţi şi către ţară. În ediţia specială Gândul LIVE, românii din Diaspora au povestit prin ce au trecut pentru a vota în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale.

Urmăriţi mai jos emisiunea integrală şi principalele mărturii ale românilor din diaspora

Gândul v-a transmis primele reacţii ale românilor din diaspora, după alegerile prezidenţiale, în ediţia specială Gândul LIVE

UPDATE 14:14 Gina Mititelu, o româncă din Munchen: "Nu am reuşit nici de data această să votăm toţi. Cu câteva ore înainte, oamenii au început să strige că vor să voteze, dar din feiricire la Munchen nu s-a întâmplat ce s-a întâmplat la Pars sau la Berlin. Am fost atât de mândri, am simţit o bucurie, nu credeam că se poate, când s-au anunţat exit- poll-urile. Am simţit că România este unită. Dar cineva trebuie să plătească, am stat ore întregi la coadă şi ne-au furat acest drept de a vota. Cineva va trebui să plătească. Românilor din ţară le transmit să continue ce au început ieri".

UPDATE 14:05 Ramona Strugariu, o româncă din Bruxelles: "Bună dimineaţa, România! Am primit rezultatele cu lacrimi în ochi, cu foarte multă speranţă şi cu convingerea că ce s-a întâmplat ieri este doar începutul. Ar trebui să ne gândim foarte bine cine ne reprezintă în Parlament, dacă e normal ca Guvernul să-şi trateze astfel cetăţenii, să primească gaze lacrimogene. Nu strigau doar oamenii înnebuniţi de frig şi de foame, ci şi copiii lor. O spun miile de oameni pe care i-am ascultat ieri. Am văzut asemenea gesturi de solidaritate, când se descurajau cei din diaspora, reacţionau cei din ţară. Este o responsabilitate comună demisia Guvernului care ne-a umilit. Mesajul meu, al nostru, este că vă mulţumim, suntem mândri de voi, aşa cum sunteţi şi voi de noi. Toţi mincinoşii, toţi corupţii, toţi responsabili trebuie să demisioneze. Merităm să fim reprezentanţi de oameni care ne cunosc şi ne iubesc. România e acasă".

UPDATE 14:02 Imagini de la protestele de duminică seară:

UPDATE 13:58 Lucian Mîndruţă, din Paris: "Nu am văzuit din 1989 care să trăiască revolta atât de intens şi care să strige atât de tare. Cred că asta i-a deranjat, că România i-a făcut de râs aici, în străinătate, când ei muncesc aici pentru imaginea ţării. Totul începe cu bine, ce s-a întâmplat ieri a fost doar începutul. Nu oamenii politici vor schimba România, ci oamenii, noi toţi, cei care socializăm, care ne unim. Oamenii de aici au simţit că guvernul îşi bate joc de ei şi Victor Ponta trebuie să-şi dea demisia".

UPDATE 13:52 Adrian Chifu, un român din Torino: "Românii de acolo erau foarte supăraţi pentru că nu au putut să voteze. Dacă nu s-ar fi intervenit şi cu gaze lacrimogene, românii s-ar fi calmat. Voi cere explicaţii chestorului de la Torino pentru modul în care au intervenit scutierii. Domnul Iohannis a făcut deja o gafă, a chemat ambasadorii şi consulii în ţară să răspundă. Nu ei sunt vinovaţi, ei ar trebui premiaţi pentru tot ce au suportat în această zi. Cei vinovaţi trebuie să plătească, este o pată neagră pentru istoria democraţiei din România, ne-am făcut de râs în Europa. Este o bilă neagră pentru cei care au organozat aceste alegeri. Noi, românii din diaspora, i-am mobilizat şi pe cei din ţară să meargă la vot. Ei au fost solidari cu noi, noi am ajutat cât am putut. Atunci când totul se termină cu bine, felicităm toţi românii şi presa care a fost alături de noi".

UPDATE 13:50 Adrian Chifu, un român din Torino: "Statul român ne-a abandonat, dar presa ne-a fost alături. Ce s-a întâmplat la Torino aseară a fost o ruşine. Sunt simptomele unui stat bolnav, ineficient, este ruşinos pentru România. Statul ar fi trebui să in tervină prin ambasade, dacă jandarmii nu ar fi intervenmit s-ar fi terminat totul mult mai repede. A fost şi o victimă rănită grav. Mii de români nu au reuşit să voteze, aici este doar vina celor care au organizat foarte prost aceste alegeri. Trebuia suplimentat numărul secţiilor de votare în oraşele unde sunt comunităţi mari de români".

UPDATE 13:45 Oana Cotiuşcă, o româncă din Londra: "Este mai mult decât penibil ce spune domnul Meleşcanu. La Brent Civic Centre au închis porţile la 7 şi 20. Este mai mult decât penibil să spui aşa ceva. Vom cere demisiile ale lui Victor Ponta, a ambasadorului Ion Jinga, care ne-a tratat cu indiferenţă. Vom face scrisori deschise, petiţii pentru demisie. Asta nu înseamnă că am câştigat, dacă am reuşit să votăm mai mulţi asta nu înseamnă că mergem acasă acum şi ne culcăm pe o ureche. Reconstruirea României depinde de noi toţi, nu de un preşedinte. Îi transmitem domnului Iohannis, noi i-am dat girul, dar noi suntem cu ochii pe el".

UPDATE 13:40 Oana Cotiuşcă, o româncă din Londra: "Am fost copleşită de reacţia românilor din diaspora. Suntem fericiţi, îngrijoraţi şi puşi pe treabă, dar şi umiliţi şi nu este o emoţie bună. Vocea noastră nu a fost ascultată. în Marea Britanie au fost amii de oameni care nu au reuşit să voteze, vom cere demisia ambasadorului Jinga şi demisia ministrului Stanoevici".

Citește și: