Mădălina CHIŢU
1794 vizualizări 10 mai 2015

De la 1 mai nicio consultaţie nu se mai acordă şi nicio reţetă nu mai poate fi eliberată fără cardul de sănătate. Această regulă se aplică doar în cazul românilor care au intrat în posesia lor. În cazul celor aproape 840.000 de persoane care nu aveau card de sănătate până la 1 mai, medicii şi farmaciştii vor face o excepţie.

"Nu vreau să existe mesaje de la furnizori ‘dacă nu ai card, nu primeşti servicii medicale’. Primesc serviciul medical. Să presupunem că un pacient ajunge la un furnizor de servicii fără a avea cardul, pentru faptul că l-a uitat acasă, că nu a dorit să îl ia, că nu l-a primit, că l-a pierdut. În sistem se vede dacă pentru pacientul respectiv a fost emis cardul, dacă acel card a fost iniţializat. Acum, mă refer la cei aproximativ 500.000 de cetăţeni care nu au primit cardul şi au nevoie de un serviciu medical: se duc la acel furnizor de servicii medicale unde au trimitere sau unde doresc, în funcţie de situaţie, şi în sistem se vede dacă a fost emis cardul. Atunci se pune întrebarea: nu ai dorit să vii cu cardul sau cardul nu a ajuns? În oricare dintre situaţii, primeşte serviciile medicale, noi le decontăm furnizorilor serviciile medicale, dar le înregistrăm pe o listă separată", a explicat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a cardului. Acesta a subliniat că serviciile acordate fără card vor fi atent monitorizate, separat faţă de serviciile acordate pe bază de card.

La 1 mai, însă, sute de români s-au plâns că nu au putut beneficia de servicii medicale, iar alte mii de români au format cozi interminabile la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru a intra în posesia cardului de sănătate.

Cardul naţional de sănătate a fost gândit pentru a face dovada calităţii de asigurat şi pentru a confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic se urmăreşte controlul şi transparenţa cheltuielilor banilor din sistemul asigurărilor de sănătate. CNAS şi-a fixat ca, începând de anul viitor, validarea şi decontarea serviciilor medicale să se facă doar prin intermediul cardului naţional.

Potrivit Legii Sănătăţii nr. 95/2006, cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârşitul lui 2007. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfârşitul lui 2012, în judeţul Arad. Din iunie 2014, în cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienţi care fac dializă, din 79 de centre private.

Va rezolva risipirea banilor din sistem introducerea cardului de sănătate?

Introdu numarul din imagine:

Citește și: