1446 vizualizări 27 mai 2015

VREMEA. Avertizare cod roşu de inundaţii a fost emisă, miercuri, şi pentru râurile Barcău şi Crasna, din judeţele Sălaj şi Satu Mare, codul roşu fiind instituit anterior pe râuri din bazinele hidrografice Maja, Sălaj şi Bărsău, din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, unde se pot produce viituri.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare cod roşu, pe râul Barcău, pe sectorul aferent staţiei Marca, din judeţul Sălaj, valabilă miercuri, până la ora 14.00.

Tot până la ora 14.00 sunt sub avertizare cod roşu şi râurile din bazinul hidrografic Crasna, în judeţele Satu Mare şi Sălaj. Inundaţii locale şi viituri se pot produce cu intensitate mai mare în bazinele hidrografice Zalău, Maja, Maria (sectorul îndiguit din aval de staţia Răteşti) şi pe Crasna, în sectorul din aval aflat la confluenţa cu Zalău (îndiguit). Râul Crasna este îndiguit pe sectorul din aval de staţia Şimleul Silvaniei.

Hidrologii au emis anterior avertizare cod roşu de inundaţii pentru bazinele hidrografice Maja (judeţele Satu Mare şi Sălaj), Sălaj (judeţele Sălaj şi Maramureş) şi Bărsău (judeţul Maramureş), valabilă până la ora 14.00.

De asemenea, au fost emise avertizări cod portocaliu, valabile până la ora 14.00, pe râuri din bazinele hidrografice: Crişul Repede, în amonte de staţia Ciucea (judeţul Cluj) şi pe afluenţii săi de pe sectoarele mijlociu şi inferior (judeţul Bihor), Crasna, judeţele Satu Mare şi Sălaj; Someşul Mic (judeţul Cluj) şi afluenţii acestuia aferenţi sectorului din aval de staţia Dej (judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Cluj). Inundaţii pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice Zalău, Maja, Sălaj, Bărsău, Agrij, Almaş, Lonea, Borşa, Nadăş, Fizeş, potrivit INHGA.

Sub avertizare cod portocaliu sunt, tot până la ora 14.00, şi râurile din bazinele hidrografice Meleş, afluent al Someşului Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), şi Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor). Inundaţii se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul hidrografic superior al râului Barcău, în amonte de staţia Marca.

VREMEA. Peste 800 de pompieri militari intervin în cele trei judeţe aflate sub avertizare cod roşu de inundaţii, fiind evacuate 22 de persoane din Sălaj şi câte una din Satu Mare şi Maramureş, din localităţi unde s-ar putea produce viituri, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod roşu de inundaţii pentru bazinele Maja (judeţul Satu Mare şi Sălaj), Sălaj (judeţele Sălaj şi Maramureş) şi Bărsău (judeţul Maramureş), valabilă până la ora 14.00.

De asemenea, a fost emisă o avertizare cod portocaliu pentru bazine hidrografice din judeţele Maramureş, Satu Mare, Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj, valabilă până la ora 14.00, iar mai multe râuri din judeţele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Mure sunt sub avertizare cod galben până la ora 23.00.

În urma acestor avertizări, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a dispus prefecţilor şi şefilor structurilor pentru situaţii de urgenţă din judeţele avertizate să fie prezenţi în teritoriu pentru a acorda sprijin populaţiei.

La nivelul comitetelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele aflate sub avertizări au fost luate toate măsurile pentru a se putea interveni în cel mai scurt în sprijinul populaţiei. De asemenea, de la momentul avertizării meteo-hidrologice au fost activate grupele operative ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din cele trei judeţe aflate sub cod roşu şi s-a trecut la aplicarea măsurilor de ridicare a capacităţii operaţionale, arată MAI, într-un comunicat de presă.

În cele trei judeţe avertizate cu cod roşu intervin peste 800 de pompieri militari, sprijiniţi de echipe de poliţie şi jandarmi, cu mijloacele tehnice din dotare.

În ultimele 24 de ore, echipajele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru evacuarea preventivă a 22 persoane din judeţul Sălaj, o persoană din Poiana Corbului, judeţul Satu Mare şi alta din judeţul Maramureş, aflate în pericol din cauza producerii unor viituri.

De asemenea, în două şcoli din judeţul Sălaj, localităţile Chieud şi Chieşd, au fost suspendate cursurile miercuri dimineaţă, ca măsură preventivă.

Pompierii militari au mai intervenit pentru evacuarea apei din gospodării şi obiective economice, degajarea căilor de acces şi au acordat sprijin cetăţenilor care au solicitat ajutor.

În localitatea Mireşul Mare din Maramureş se intervine cu o barcă a ISU pentru evacuarea a patru turişti aflaţi într-o rulotă, aceştia fiind surprinşi de o viitură.

Situaţiile deosebite care pot apărea sunt monitorizate la nivelul Centrului Naţional de Conducere a Intervenţiilor.

VREMEA. Un număr de 31 de localităţi din judeţul Sălaj sunt afectate de inundaţii, în urma ploilor căzute în noaptea de marţi spre miercuri, mai multe persoane fiind evacuate din locuinţe de echipele de intervenţie ale ISU, iar două şcoli fiind închise.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, Lucian Andrei Jacodi, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că nouă persoane din localitatea Surduc au fost evacuate din locuinţe, iar şcolile din Cheud şi Chieşd au fost închise.

”Un număr de 31 de localităţi din judeţul Sălaj sunt afectate de inundaţii, în urma ploilor înregistrate în noaptea de marţi spre miercuri. Din cauza pericolului de inundare, au fost închise două şcoli din localităţile Cheud şi Chieşd, unde elevii nu merg miercuri la cursuri. De asemenea, au fost evacuate nouă persoane din localitatea Surduc”, a spus Jacodi.

La ora transmiterii acestei ştiri, echipaje ale ISU Sălaj intervin în localităţile afectate de inundaţii.

Hidrologii au emis o avertizare cod roşu pentru trei bazine hidrografice din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, unde de miercuri, de la ora 7.05, până miercuri, la ora 14.00, se pot produce inundaţii locale cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie ce pot determina inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj din judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bârsău din judeţul Maramureş.

VREMEA. Şase localităţi din Maramureş sunt afectate de inundaţii, în urma ploilor abundente înregistrate în noaptea de marţi spre miercuri, iar prefectul judeţului, Anton Rohian, a spus că familiile ale căror case au fost inundate sunt evacuate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş transmis miercuri, pompierii militari intervin în teren pentru a-i ajuta pe localnicii ale căror case sau gospodării au fost afectate de inundaţii.

”În urma ploilor abundente mai multe localităţi din judeţul Maramureş au fost afectate de scurgerile de pe versanţi. Începând cu ora 2.00, miercuri dimineaţă, dispeceratul ISU Maramureş a fost anunţat despre producerea unor inundaţii în localităţile Fărcaşa, Buzeşti, Sârbi, Ardusat, Ilba, şi Seini, iar mai multe gospodării sunt afectate la Buzeşti şi în Ilba. În zonele Ilba şi Seini pe DE 58 şi Ardusat pe DJ 108A şi DJ 193 circulaţia este restricţionată pe un singur sens. Pompierii militari maramureşeni intervin în teren pentru a da o mână de ajutor cetăţenilor şi pentru a înlătura efectele produse de scurgerile de apă”, se arată în documentul citat.

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, se află pe teren în zonele afectate pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie.

El a declarat că au fost inundate 60 de case şi gospodării.

”Tocmai am încheiat de evacuat o bătrână din satul Buciumi aparţinător de Şomcuţa, s-a oprit ploaia, iar viitura îşi duce cursul mai departe prin Şomcuţa şi Satul Lung. Sunt inundate 60 de case şi gospodării, iar până trece viitura se va ajunge la 70 de locuinţe inundate”, a spus prefectul.

Întrebat dacă familiile ale căror case au fost inundate vor fi evacuate, el a spus: ”Toate familiile sunt evacuate din casele inundate”.

Hidrologii au emis o avertizare cod roşu pentru trei bazine hidrografice din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, unde de miercuri, de la ora 7.05, până miercuri, la ora 14.00, se pot produce inundaţii locale cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie ce pot determina inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj din judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bârsău din judeţul Maramureş.

VREMEA. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie ce pot determina inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj din judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bârsău din judeţul Maramureş.

Avertizarea cod roşu de inundaţii a intrat în vigoare miercuri, la ora 7.05, şi este valabilă până miercuri, la ora 14.00.

Citește și: