Departamentul Social - Mediafax
Laura Petrescu
161 vizualizări 12 ian 2019

Primarul comunei Smeeni, Andrei Ion, a declarat, sâmbătă, corespondenului Mediafax, că totul s-a întâmplat în timpul nopţii de joi spre vineri, iar fenomenul este extrem de rar întâlnit.

În imaginile publicate pe internet se vede cum ninsoarea care loveşte localitatea din Bărăgan este însoţită de tunete şi fulgere, care au luminat zăpada. Fenomenul rar a fost suprins de camerele de supraveghere din comună.

“Natura ne oferă surprize zilnic. E interesant din punct de vedere meteorologic ca în miezul iernii să tune şi să fulgere. Bănuiesc faptul că e o explicaţie ştiinţifică. Eu, sincer, nu am sesizat că a fost în toiul nopţii, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie”, a declarat Ion.

Primarul a mai precizat că a doua zi, vineri, toată lumea din comună vorbea despre acest subiect, mai ales că nu s-a mai întâmplat în comună aşa ceva de aproape 40 de ani.

Vremea la sfârşit de săptămână

„Sâmbătă, vremea va fi rece în continuare în toată ţara, cu temperaturi maxime negative, cele mai scăzute spre minus 6, minus 7 grade în partea de nord şi centru a ţării, în general între minus 5 şi minus un grad în rest, cu valori uşor mai ridicate pe litoral. Sâmbătă noapte, vom avea din nou vreme geroasă, cu valori de minus 10 grade şi mai coborâte în sud-estul şi centrul ţării, pe arii mai extinse în Muntenia şi în zona continentală a Dobrogei. În partea de nord şi de nord – est, temperaturile vor fi uşor mai ridicate, cu valori de minus 5 şi minus un grad”, a declarat, pentru Mediafax, Alina Şerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Duminică pe zi se încălzeşte uşor în vest.

„Duminică, pe zi, se mai încălzeşte uşor în jumătatea de vest a teritoriului, astfel că temperaturile vor deveni pozitive, uşor peste zero grade, cel mult trei prin Banat, Crişana şi în vestul Olteniei. În jumătatea de est, vor fi în continuare temperaturi mai scăzute, preponderent negative, cu valori de minus trei – minus 5 în depresiunile din Transilvania, dar şi în Muntenia”, explică Şerban.

Nu vor fi ninsori semnificative în acest sfârşit de săptămână.

Cum va fi vremea în fiecare regiune a ţării?

În Dobrogea şi Bărăgan, se anunţă încă o zi rece, cu ceaţă şi chiciură în orele dimineţii. Apoi se arată soarele, însă doar pe litoral găsim valori puţin peste zero grade. La noapte se răceşte şi mai tare: temperaturile coborând până la minus 10 grade.

În Moldova sudică şi în nordul Munteniei o să fie foarte frig. În următoarele ore se menţine codul galben de ceaţă cu depuneri de chiciură în aproape toată provincia.

METEO în weekend GER şi NINSORI slabe. Foto: Hepta

Temperaturile rămân negative la amiază, iar peste noapte revine gerul.

În nordul Moldovei şi în Bucovina vom avea parte de vreme geroasă în prima parte a zilei; dar mai târziu temperaturile se apropie de zero grade. Atmosfera va fi schimbătoare, cu înnorări, vor cădea câţiva fulgi şi va fi prezennt şi un vânt cam insistent.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş aşteptăm vreme închisă; ger dimineaţa şi câteva ninsori slabe îşi vor face apariţia peste zi. Şi la noapte o să ningă puţin, dar fără ger.

De asemenea, în vestul ţării cerul rămâne acoperit; o să ningă din când în când şi va fi foarte frig. Vom avea maxime în jur de minus 2 - 3 grade, valori care se menţin şi pe timpul nopţii. Duminică în zori s-ar putea să apară un pic de lapoviţă.

În Transilvania va fi o atmosferă închisă şi un frig pătrunzător. În depresiuni gerul persistă câteva ore şi revine după lăsarea nopţii. Mai apar ceva ninsori slabe, iar în zona montană o să fie viscol.

Oltenii o să aibă parte de o vreme rece, astfel că la această oră se înregistrează minus 16 grade în Gorj. Dimineaţa, sunt condiţii de ceaţă şi chiciură, iar mai târziu se arată soarele. Maximele ating cu greu zero grade şi vântul îşi face simţită prezenţa.

La munte

Vremea este geroasă şi sunt destul de mulţi nori. Sunt anunţate ninsori în masivele vestice şi în zona Maramureşului şi doar câţiva fulgi în rest. La mare altitudine, ninsoarea va fi viscolită.

Duminică, temperaturile urcă uşor, însă dimineaţa va fi tot geroasă. Ninsorile apar mai ales în Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali, pe unde vor fi consistente.

Vremea continuă să fie geroasă în weekend. Foto: Hepta

Vremea în Capitală

Sâmbătă se face şi mai frig, temperatura maximă rămâne sub zero grade, iar la noapte vorbim despre ger. Între timp avem soare cu dinţi şi un vânt destul de activ.

Duminică, din nou vor fi temperaturi negative pe timpul zilei în condiţiile unui cer temporar noros, fără precipitaţii.

Foto: Hepta

Citește și: