803 vizualizări 24 oct 2017

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi dimineaţa, avertizări nowcasting de vânt puternic pentru judeţele Constanţa, Tulcea şi Mureş.

Potrivit ANM în judeţele Constanţa,Tulcea şi Mureş vor fi intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăşi local 55-65 km/h.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o altă atenţionare cod galben de inundaţii valabilă până miercuri la ora 09.00, pentru judeţele Mehedinţi, Caraş Severin, Dolj, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa.

Atenţionarea cod galben de inundaţii este valabilă în intervalul 24.10.2017 ora 03:00 – 25.10.2017 ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte Drobeta Tr. Severin (judeţele Mehedinţi şi Caraş Severin), Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu-bazin amonte s.h. Răcari (judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj şi Mehedinţi), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ-bazin superior şi mijlociu (judeţele Gorj şi Vâlcea), afluenţii Oltului aferenţi sectorului aval s.h. Sebeş Olt - amonte acumularea Strejeşti (judeţele Vâlcea şi Argeş), râurile mici din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa).

Hidrologii avertizează că fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte Orşova şi pe unele râuri mici din judeţele Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea.

Totodată, o altă atenţionare cod galben de inundaţii este valabilă până la ora 15, pentru judeţele Dâmboviţa şi Prahova.

Zăpadă de jumătate de metru şi viscol în Munţii Bucegi

A nins în Munţii Bucegi, unde pe platou stratul de zăpadă proaspăt depus în timpul nopţii de luni spre marţi este de peste 10 centimetri, iar în unele locuri, unde a viscolit, zăpada măsoară peste jumătate de metru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Salvamontistul Claudiu Vasilescu, din Buşteni, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în noaptea de luni pe marţi a nins în munţii Bucegi, fiind viscol.

„Zăpada pe platoul Bucegilor măsoară o 10 centimetri, iar în zonele în care a viscolit stratul de omăt proaspăt depus este de peste jumătate de metru”, a declarat Vasilescu

.Acesta a atras atenţia turiştilor să nu se aventurează pe traseele montane.

„Atenţionam turiştii să nu se aventureze pe traseele montane pe o astfel de vreme. Este viscol. Nu se poate merge pe o astfel de vreme”, a mai spus salvamontistul.

 

 

 

 

 

Citește și: