Departamentul Corespondenţi
3070 vizualizări 14 dec 2018

Ninsori, lapoviţă, ploi şi polei prognozează meteorologii, care au emis o informare valabilă de vineri, de la ora 19.00, până duminică la ora 18.00.

Vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a ţării. În noaptea de vineri spre sâmbătă, va ninge. Din a doua parte a zilei de sâmbătă, în Dobrogea va ploua, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi local în Transilvania vor fi precipitaţii mixte şi se va forma polei.

Începând de vineri de la ora 23:00, până duminică la ora 18:00 intră în vigoare un cod galben de ninsori moderate, strat consistent de zăpadă şi intensificări ale vântului.

Harta meteo pentru 14.12.2018

În acest interval, în Banat, cea mai mare parte a Crişanei, vestul şi sudul Transilvaniei, vestul şi nordul Olteniei, jumătatea de nord a Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali. Occidentali şi de Curbură vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat consistent de zăpadă. Local se vor cumula 25 -30 litri pe metru pătrat şi izolat 40 - 50 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări la munte, cu rafale de peste 60 de km/oră, dar şi în regiunile sudice şi sud-vestice, cu viteze, în general, de 45 -50 de kilometri pe oră.

De sâmbătă ora 6:00 până duminică la ora 12:00, judeţele Timiş şi Caraş-Severin, precum şi zona de munte a judeţelor Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova intră sub avertizare cod portocaliu de ninsori abundente, strat semnificativ de zăpadă şi viscol. Va ninge abundent, se vor cumula peste 60 -70 de litri pe metru pătrat şi zăpada se va depune într-un strat semnificativ. În zona montană înaltă, va fi viscol, iar rafalele vor depăşi 70 de km/oră.

ANM a emis o prognoză specială pentru Bucureşti, unde anunţă vreme închisă, ninsori care se vor transforma în lapoviţă, vânt cu rafale de până la 50 km/oră şi polei.

Începând de vineri de la ora 19:00 până sâmbătă la ora 8:00, cerul va fi noros şi temporar va ninge moderat, astfel că se va depune strat de zăpadă de 8-12 centimetri, izolat posibil de 15 centimetri. Spre dimineaţă, va creşte probabilitatea ca ninsoarea să se transforme în lapoviţă sau chiar ploaie şi să se formeze polei. Vântul se va intensifica, cu rafale ce vor atinge 40-45 de km/oră. Temperatura minimă va fi de minus 2 - minus 1 grad Celsius.

De sâmbătă dimineaţă până duminică la ora 8:00, vremea va fi închisă şi temporar vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare umedă la începutul intervalului apoi ploaie, condiţii în care, în prima parte a zilei se poate forma polei, iar stratul de zăpadă se va topi.

Vântul va avea intensificări temporare, cu rafale în general de până la 45-50 de km/oră. Temperatura va urca uşor şi treptat de la minus 1 grad la orele dimineţii până în jurul a plus 2-3 grade Celsius în cursul serii şi al nopţii.

 

Citește și: