Gandul
8282 vizualizări 18 nov 2019

Chiar la final de noiembrie, iarna îşi va intra în drepturi. Meteorologii susţin că lapoviţa şi ninsoarea pot apărea înainte de decembrie.

Totuşi, potrivit estimărilor meteorologilor, în iarna aceasta vor fi temperaturi mai ridicate decât media:

„Serviciile meteorologice care furnizează estimări pe durată lungă arată posibilitatea ca pentru cele trei luni de iarnă - decembrie, ianuarie, februarie - regimul mediu al temperaturilor în zona noastră a Europei să fie mai ridicat decât media, iar regimul precipitaţiilor să fie apropiat de norme sau uşor deficitar. Altfel spus, să avem o vreme, în media a trei luni, mai caldă decât normal şi cu precipitaţii în limitele normale sau uşor deficitare", a declarat Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), într-o intervenţie la România TV, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Deşi estimările arată că temperaturile se vor situa peste medie, meteorologii nu exclud episoade de vreme severă:

„Suntem atenţi la acest semnal, la această interpretare privind posibilele evoluţii ale vortexului polar în perioada următoare, pentru că, chiar dacă, repet, în medie, estimările arată că temperaturile pentru următoarele trei luni s-ar putea situa peste normalul climatologic, nu putem exclude episoadele mai scurte cu fenomene severe, adică ger, viscol, căderi masive de zăpadă. Iar prognozele privind astfel de fenomene nu pot fi realizate cu mai mult de o săptămână - zece zile în avans", a adăugat Georgescu.


Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), deocamdată, ne bucurăm de vreme mai caldă decât normalul perioadei, dar la finalul lunii pot apărea ninsorile, iar valorile termice vor marca o scădere considerabilă.  „În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, precizează specialiştii ANM.

 

Citește și: