Florin Zafiu
1955 vizualizări 23 dec 2018

Vreme de iarnă în ajunul Crăciunului şi în primele zile de sărbătoare. Meteorologii anunţă temperaturi apropiate de normalul perioadei, cu precipitaţii slabe şi vânt moderat. La munte va ninge, iar în Lunca Dunării sunt anunţate temperaturi de până la 10 grade Celsius.

În Ajunul Crăciunului, în majoritatea zonelor din ţară, sunt anunţate precipitaţii şi temperaturi între -4 şi 10 grade Celsius. În vest, nord şi centru, va fi lapoviţă şi ninsoare, iar în restul ţării, ploi slabe şi intensificări ale vântului.

“Luni o să fie mai înnorat, o să avem precipitaţii în toate regiunile, chiar punctiform, mai însemnate cantitativ în vest, centru şi în nord. Dacă în zona montană va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, în Maramureş, Transilvania, jumătatea de nord a Moldovei, ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, iar în restul teritoriului vor fi mai ales ploi. În noaptea de Ajun, precipitaţiile se vor diminua şi restrânge, vor mai fi precipitaţii mixte în sud şi sud-est şi sub formă de ninsoare în rest.

Luni, vântul se va intensifica la munte, unde aşteptăm rafale de 65-80 km/h, iar în zona înaltă chiar şi peste 90-100 km/h îndeosebi în zona Carpaţilor Meridionali. Din a doua parte a zilei, intensificări în jurul a 50-55 km/h vor apărea şi în sud-estul, estul, centrul ţării.

Luni, temperaturile maxime vor scădea în nord şi centru, se vor apropia de cele normale, iar în rest vor rămâne mai ridicate, în general între 0 şi 10 grade,“ a declarat pentru Mediafax, Mihai Timu, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

În perioada Crăciunului, temperaturile vor scădea uşor, precipitaţiile se vor restrânge, iar în partea de sud şi sud-est îşi va face apariţia soarele.

“Prima zi de Crăciun o să aducă o răcire a vremii, maxime apropiate de normal, între -4 şi 4 grade la nivelul întregii ţări. În sud şi sud-est, va fi un cer variabil. Doar în primele ore ale zilei pot să fie înnorări şi posibil izolat precipitaţii mixte, în rest un cer mai mult noros şi pe arii restrânse, ninsori slabe în nord, nord-est şi centru, inclusiv în zonele montane.

Acelaşi tablou se menţine şi pentru a doua zi de Crăciun, în vest, centru, nord-est, nori persistenţi, precipitaţii sub formă de ninsoare, dar slabe cantitativ. În schimb, în partea de sud şi sud-est a ţării se mai vede şi soarele din când în când, iar maxime tot apropiate de nomalul perioadei în general între -3 şi 5 grade Celsius”, a precizat Mihai Timu.

Turiştii care îşi vor petrece sărbătorile de Crăciun în staţiunile montane se vor bucura de un strat nou de zăpadă. În schimb, în Lunca Dunării, meteorologii anunţă temperaturi de până la 10 grade Celsius.

"La munte, doar luni va mai ninge, apoi vor fi precipitaţii slabe. În prima şi a doua zi de Crăciun, cel puţin în zona de munte, va fi un decor de iarnă, dacă nu şi în Transilvania şi Moldova, unde mai avem un strat de zăpadă care nu se va topi. Mai cald o să fie în sud, unde se arată soarele, 4-5-6 grade în prima şi a doua zi de Crăciun, luni s-ar putea să fie chiar 9-10 grade în Lunca Dunării, iar în Transilvania, Maramureş, Moldova temperaturile vor fi uşor negative -3, -2 grade Celsius", a declarat meteorologul Mihai Timu.

În Bucureşti, prima zi a săptămânii aduce ploi slabe, care vor înceta pe parcursul zilelor de Crăciun pentru a lăsa loc unui cer variabil.

"Luni, în Capitală va ploua şi o să fie simţit un vânt moderat, vor fi temperaturi de 5-6 grade Celsius, iar în prima şi a doua zi de Crăciun, un cer variabil, înnorări trecătoare, se vede soarele şi maxime normale, 3-4-5 grade Celsius", informează ANM.

 

Citește și: